Dodik: BiH je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti

Predsjednik vlade Republike Srpske i novoizabrani predsjednik toga entiteta Milorad Dodik izjavio je u razgovoru za srbijanski dnevnik “Danas” od utorka da je Bosna i Hercegovina moguća ili kao savez republika ili je neće biti.

“Bavit ću se i temama koje nam nameću stranci, a koje se tiču ustavnog poretka BiH. Spremni smo vratiti se na izvorni Daytonski sporazum, odnosno da se Republici Srpskoj vrate otete entitetske nadležnosti. To je jedini mogući okvir u kojemu se možemo kretati”, izjavio je Dodik.

Upitan kada će o tome razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice, Dodik je odgovorio kako s njima nema što razgovarati te da se sve već zna, ističući pritom kako je BiH moguća ili kao savez republika ili je neće biti.

To, kako je objasnio, znači “labav savez, što labaviji” te ujedno “vraćanje” Republici Srpskoj nadležnosti koje joj pripadaju po Daytonskom sporazumu.

“Politička pozicija Sarajeva, koje je 94 posto muslimansko, jest osveta Srbima. To da je moguće ublažiti odnose u BiH ideja je koja postoji samo u liberalno-demokratskim krugovima u Beogradu i u međunarodnoj zajednici, koja se već 20 godina bezuspješno trudi održati tu iluziju. BiH je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti, i to je jedina realnost. Ponavljam, nisam ja zbog toga kriv”, ustvrdio je Dodik.