Profesor Zečević uhićen jer je odbio svjedočiti u slučaju Karadžič

Profesor sarajevskog Strojarskog fakulteta i vještak Berko Zečević uhićen je u Sarajevu po nalogu Haaškog suda jer se nije htio odazvati pozivu za svjedočenje u predmetu protiv bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića.

Zečević je uhićen jučer ujutr jer se nije odazvao pozivu za svjedočenje što se smatra nepoštivanjem pravila ovog suda, te mu je određen jednomjesečni pritvor do izručenja u Haag.

Njegov advokat Duško Tomić rekao je da je Zečević odbio vještačiti pred Tribunalom jer je to činio više puta, a i zdravstveno stanje mu ne dozvoljava da dugotrajno elaborira događaje na Markalama.

On je dodao da je Zečević odbio vještačiti pred Haaškim tribunalom, jer je to činio više puta, a i zdravstveno stanje mu ne dozvoljava dugotrajno elaborirati događaje na Markalama. “Haaški tribunal od njega traži da svjedoči pet dana pred obranom i tužiteljstvom u predmetu `Karadžić`”, kaže Tomić, dodavši da se njegov branjenik posljednjih godinu dana liječi te da se, kako kaže, ne osjeća zdravstveno sposobnim za dugotrajno svjedočenje.

Balistički vještak Berko Zečević prisustvovao je 5. večjače na skupu povodom obilježavanja godišnjice staradnja na Markalama. Tom je prilikom rekao da o Markalama “ima više istina i da se za istinu treba boriti, jer ona ne dolazi sama”.

Odlazak profesora Zečevića u Haag sa lisicama na rukama znači da će svi njegovi iskazi pod velikim znakom pitanja, a posebno razočarava što je profesor jučer cijeli dan bio bez hrane i vode, upozorava Tomić.

Zečević je, inače, bio svjedok u predmetima protiv Slobodana Miloševića i Stanislava Galića, na čijem je suđenju Tužiteljstvo prezentiralo Zečevićev stručno i balističko izvješće koje je pokazao da su mogući pravci iz kojih je ispaljen projektil na pijacu Markale bili pod kontolom Vojske Republike Srpske.