Dodik, Tadić, Štrbac… oduševljeni presudom Gotovini i Markaču

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da osuđujuća presuda Haaškog sud hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču doprinosi uklanjanju stereotipa, prema kojem su samo Srbi na teritoriju bivše Jugoslavije organizirano vršili zločine.

Dodik kaže da su svi napori, uloženi da se dokaže da su Srbi stradalnici u proteklom ratu, sada dobili sudski epilog. “General Gotovina bio je veoma blizak političkom vodstvu Hrvatske, a presuda govori o potrebi da se skine stereotip da su samo Srbi organizirano vršili zločine, dok su ostali to radili pojedinačno i u izuzetnim prilikama”, izjavio je Dodik u Banjoj Luci.

Srbijanski predsjednik Bosris Tadić izjavio je da je Haaški sud postupio u skladu s pravom. “Ako imamo kazne primjerene zločinu koji je izvršen, onda imamo veće šanse i pretpostavke za pomirenje među građanima na prostoru jugoistočne Europe”, rekao je Tadić.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”, izjavio je da je hrvatskim generalima jak vjetar u leđa kontratužbi Srbije protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde za genocid nad Srbima iz Hrvatske. “Presuda mora navesti i Europsku uniju na preispitivanje toga je li Hrvatska sa ovako teškim teretom spremna ući u zajednicu demokratskih država”, kazao je Štrbac za radio B92.

Štrbac ističe važnost toga što je Sudsko vijeće utvrdilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat vrha hrvatske države protiv krajinskih Srba, a da je visina kazne u drugom planu. Po njegovom mišljenju, presudom je dovedena u pitanje legitimnost proslave 5. kolovoza kao hrvatskog državnog praznika Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti.

“Srbi mogu biti zadovoljni presudama, jer one predstavljaju službeno priznanje o neopravdanosti hrvatske akcije Oluja”, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović, i ističe, da su veoma značajne definicije u presudi gdje se navodi da se u “Krajini” deogodio udruženi zločinački poduhvat.