Josipović šokiran presudom generalima

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u povodu osuđujuće nepravomoćne presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, da je ona, sa svojim obrazloženjem i kaznom, posebno tezom o postojanju zajedničkog zločinačkog pothvata koji uključuje i najviši politički i vojni vrh Hrvatske, ozbiljan pravni i politički akt koji je šokirao i njega.

“Generali, koji su tijekom rata dali velik doprinos obrani Hrvatske osuđeni su od Međunarodnog kaznenog suda za teška kaznena djela i mnogi građani teško prihvaćaju te presude i razočarani su odlukom suda”, izjavio je Josipović. Istaknuo je kako očekuje da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti temeljito preispitane pa i osporene.

Naglasio je pritom kako presuda, ma kako bila teška, ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata i oslobodilačkih akcija, uključivši i Oluju.

“Uvjeren sam da zajednički zločinački pothvat u obrani Hrvatske nije postojao. Posebno, teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu ne podrazumijeva da su svi pripadnici Hrvatske vojske i policije sudionici zločinačkog pothvata, da su svi zločinci. Hrvatska poštuje i poštovat će sve heroje koji su sačuvali našu neovisnost i slobodu”, kazao je Josipović.

Dodaje kako je Hrvatska svjesna da je tijekom Domovinskog rata zločina bilo na svim stranama te da hrvatsko pravosuđe danas jednako tretira i osuđuje sve zločine, poštujući sve žrtve, neovisno tko je počinitelj, tko žrtva.

To je, kaže predsjednik, dio našeg pravnog poretka, a hrvatski građani i javnost suosjećaju sa svim nevinim žrtvama i njihovim obiteljima.

“Hrvatska je država koja poštuje međunarodni pravni poredak i vladavinu prava. Siguran sam, takvu Hrvatsku podržavaju i branitelji i svi naši građani. To je europska Hrvatska”.

Josipović također ističe da poštivanje pravnih aspekata rada suda, ne znači prihvaćanje političkih i povijesnih aspekata presude. “Za nas će, neovisno o presudi, Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni rat u kojemu smo sačuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zločinačke politike režima Slobodana Miloševića”, izjavio je Josipović.