Državni odvjetnik Bajić o Hypo banci: Znam sve, ali ne smijem reći

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora zatražit će od nadležnih parlamentarnih tijela u Austriji da temeljem međunarodne pravne pomoći hrvatskom Državnom odvjetništvu omogući dobivanje podataka vezanih uz međunarodnu istragu u vezi s Hypo bankom, rekao je novinarima nakon sjednice tog Odbora njegov predsjednik Ranko Ostojić.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić istaknuo je da Državno odvjetništvo zna račune, zna banke, zna kodna imena, ali ne zna tko stoji iza toga i koji je tijek novca po tim računima. “To nam moraju odgovoriti banke. Zbog toga smo tražili podršku Hrvatskog sabora, da utječe da banke u Austriji daju dokumente koji se tiču Hrvatske. Kad ih dobijemo, lako ćemo riješiti problem”, rekao je Bajić.

Glavni državni odvjetnik osvrnuo se, na traženje novinara, i na slučaj bivšeg šefa Carine Mladena Barišića, uhićenog u srijedu. “Sve što mogu reći jest da je USKOK donio odluku o provođenju istrage te da je zatražio zadržavanje u pritvoru, a što će sud odrediti, ne znam”, ustvrdio je Bajić.

Pojasnio je da se Barišića tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje i organiziranje skupine, no nije želio potvrditi, ali ni demantirati je li točno da je u Barišićevu stanu pronađeno više od dva milijuna kuna.

“Prekršio bi Zakon o državnom odvjetništvu kad bih to rekao. Znam sve, ali vam ne smijem reći”, poručio je glavni državni odvjetnik.

Ništa rječitiji nije bio ni na temu bivšeg premijera Ive Sanadera, poručujući samo da je novim Zakonom o kaznenom postupku uveden institut “tužiteljska istraga” te da su njeno provođenje, dinamika i taktika sad u rukama USKOK-a. Bajić je ujedno odbacio nagađanja da Državno odvjetništvo nekog štiti, rekavši da bez dokumenata ne može pokrenuti postupak.