Radionica o radu policije u demokratskom društvu

Regionalna radionica o radu policije u demokratskom društvu koju organizira Strateška jedinica OESS-a za policijska pitanja uz podršku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) započela je s radom danas u Sarajevu.

Ovaj dvodnevni događaj na visokom nivou okupio je više od 40 viših policijskih službenika iz članica OESS-a i RCC-a iz jugoistočne Europe, stručnjaka za pitanja politike i upravljanja iz regije OESS-a i međunarodnih organizacija, kao i civilnog društva. Sudionici će razgovarati o praktičnoj primjeni najboljih praksi na polju provođenja zakona uz poseban osvrt na rad policije u demokratskom društvu, strateško planiranje i dobru upravu za vođenje reforme policije u regiji.

“Potrebno je jako puno vremena za temeljnu provedbu reforme policijskih struktura”, rekao je viši stručni suradnik pri OESS-u Knut Dreyer na otvaranju radionice. “Najvažniji zadatak je promijeniti unutarnju kulturu u policiji što često podrazumijeva odstupanje od prethodno usvojenih filozofija tradicionalnog rada policije. Šefovi policije moraju biti odlučni suočiti se sa izazovima transformacije tako što će pažljivo strateški planirati rukovođenje strukturalnim i kulturološkim promjenama”, rekao je Dreyer.

Jelica Minić, zamjenica glavnog tajnika RCC-a, istaknula je konkretan utjecaj koji je ova vrsta aktivnosti imala na učinkovitost rada policije. “Zadnjih 15 godina regija radi na reformi policije. Sada smo počeli zamjećivati i rezultate ovih napora. Policija sada više pažnje posvećuje služenju zajednici. Ali i dalje ostaje mnogo posla, naročito u razvoju sustava upravljanja ljudskim resursima u provedbi zakona, imajući u vidu i zahtjeve pristupanja Euroopskoj uniji na području pravosuđa i unutarnjih poslova.”

Radionica je dio niza regionalnih događaja koje organizira OESS, a koji se bave radom policije u demokratskom društvu. Prethodne radionice su održane u zemljama središnje Aziji i istočne Europi.

Tijekom proteklog desetljeća OESS je pomagao reformu policije u jugoistočnoj Europi, južnom Kavkazu i središnjoj Aziji, i putem publikacija kao što je Vodič o radu policije u demokratskom društvu, kojeg su pripremili policijski stručnjaci iz OESS-a i zemalja sudionica.

Tajništvo RCC-a, kroz svoju nedavno usvojenu Strategiju i program rada za 2011-2013. godinu, podržava integrirani regionalni pristup suradnji i reformi policije. Zajedno sa relevantnim zainteresiranim stranama, Tajništvo priprema strateški regionalni dokument kojim će se unaprijediti suradnja regionalnih organizacija sa EU-om i međunarodnim agencijama.