Federalno ministarstvo ignorira hrvatski jezik!

Mato Franjićević
Federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti je problematično ministarstvo, izjavio je federalni zastupnik Mato Franjičević za “Večernji list”. Evo i objašnjenja: “Činjenica je da je još prošle godine usvojen Zakon o dopunama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave. Temeljem tog zakona stvorene su pretpostavke da se pojavi i naziv ovoga federalnog ministarstva i na hrvatskom jeziku. Skandalozno je da to nije učinjeno ni do danas, dakle ministrica (Meliha) Alić u potpunosti ignorira hrvatski jezik koji je, sukladno Ustavu, jedan od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini.”

Franjičević (se) također pita: “Zar nije sramotno i krajnje drsko da na memorandumu tog ministarstva stoji samo identifikacija na bosanskom, engleskom i srpskom jeziku?”

Franjičević je, piše “Veečernji”, prije nekoliko mjeseci postavio u Parlamentu nekoliko pitanja koja se odnose upravo na Ministarstvo obrazovanja i znanosti te na resornu ministricu Melihu Alić, ali ni do danas nije dobio odgovor.

Franjičević je, među ostalim, od Ustavnog povjerenstva zatražio odgovore na pitanja: koje su to ustavne mjerodavnosti Federalnog ministarstva obrazovanja u oblasti obrazovanja te koje su to ustavne mjerodavnosti Parlamenta Federacije BiH u oblasti obrazovanja.

“Što setiče mog pitanja koje se odnosi ustavne mjerodavnosti Federalnog ministarstva obrazovanja u toj oblasti, jasno mi je zašto nisam dobio konkretan odgovor. Naime, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je neustavno. Ono može postojati, ali nema ustavne mjerodavnosti, jer je oblast obrazovanja u isključivoj nadležnosti županija. Nijednim zarezom oblast obrazovanja nije u nadležnosti Federacije BiH. To što se po medijima provlači sintagma federalni nastavni plan i program, takvo što uopće ne postoji”, izjavio jeFranjičević.