Francuzi protiv Gadafija zrakoplovima, SAD projektilima

Sjedinjene Države su izvršile udare projektilima na libijsku protuzračnu obranu, pridruživši se tako naporima saveznika da ograniče napredovanje snaga libijskog čelnika Moamara Gadhafija i zaštite civile.

Dužnosnik Pentagona je objavio da je više od 110 projektila Tomahawk, lansiranih s američkih i britanskih brodova i podmornica u Sredozemnom moru, pogodilo ciljeve u Libiji. Pogođeno je više od 20 ciljeva koji su ocijenjeni izravnom opasnošću po koalicijske snage i libijske civile. Prema izjavi viceadmirala Billa Gortneya, niti jedan američki zrakoplov nije letio iznad Libije, niti se na kopnu ne nalaze američke snage.

Predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u posjetu Brazilu, rekao je da libijski čelnik Moamar Gadafi nije Zapadu ostavio nikakav izbor osim vojne akcije.

Britanski premijer David Cameron izjavio je u Londonu da je akcija protiv Gadafija bila ‘neophodna, zakonita i ispravna.’

Ranije jučer su francuski borbeni zrakoplovi bombardirali libijske ciljeve, počevši održavati zonu zabrane leta, proglašenu rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u četvrtak. Francuski zrakoplovi su uništili – prema izvješćima – četiri libijska tenka blizu glavnog uporišta pobunjenika, Bengazija.

O akciji je bilo odlučeno na hitnom međunarodnom summitu o Libiji u Parizu. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je da su se predstavnici Ujedinjenih Naroda, Europske Unije, Arapske Lige i zapadnih sila složili oko uporabe svih neophodnih sredstava – uključujući i vojnu silu – u provedbi rezolucije Vijeća sigurnosti.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je prisustvovala summitu, branila je odluku svjetskih čelnika. Ona je rekla da, premda se iz Tripolija govorilo o prekidu vatre, stvarnost na terenu je pokazivala drugačiju sliku i svjetske sile su uvjerene da bi daljnje odlaganje akcije dovelo u opasnost još više libijskih civila. Gospođa Clinton je dodala da su francuski zrakoplovi već bili u zraku nad Libijom dok je još trajao sastanak čelnika.

Izvor: Glas Amerike