George Soros se vraća u Hrvatsku

Nakon što je prije pet godina napustila financiranje projekata u Hrvatskoj, fondacija Otvoreno društvo Georgea Sorosa, vraća se na njezin prostor. Fondacija je odlučila pojačanim angažmanom ponovo podupirati proces demokratske konsolidacije Hrvatske.Objašnjavajući razloge povratka u Hrvatsku, predstavnici lokalne mreže Otvorenog društva na današnjoj su konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu ustvrdili da kombinacija ozbiljne ekonomske krize te posljednje faze pridruživanje EU i drugih okolnosti, predstavljaju izazov za vrijednosti koje promovira Otvoreno društvo.

Otvoreno društvo će, prema riječima savjetnika te fondacije za Hrvatsku Tina Gazivode, u 2011. i 2012. podupirati projekte iz područja ljudskih prava, medija, kulture, transparentnosti i dobrog upravljanja. Podržavat će i projekte čiji je cilj unaprijediti položaj marginaliziranih društvenih skupina:osoba s intelektualnim poteškoćama, s problemima mentalnog zdravlja, položaj Roma i drugih ranjivih skupina. Otvoreno društvo, kazao je Gazivoda , financijski će podržati i nezavisne analitičke centre u Hrvatskoj, različite oblike suradnje civilnog društva, te stipendijske programe.

Gazivoda je najavio da će Otvoreno društvo organizirati i ciljane tematske rasprave o aktualnim društveno- političkim temama. U Drugoj polovici svibnja, Soroseva fondacija će zajedno sa zakladom Hainrich Boll organizirati tematsku konferenciju o otvorenim pitanjima iz Poglavlja 23-pravosuđe i temeljna prava. Uz navedenu vrstu projekata, Otvoreno društvo će podržavati i projekte koji ublažavaju društvene posljedice ekonomske krize. Riječ je o projektima samozapošljavanja, malog poduzetništva, obrazovanja i nezavisne kulture.

Zanimanje za tom vrstom podrške u Hrvatskoj je veliko. Prema riječima programske koordinatorice Soroseva kriznog fonda za Hrvatsku Renate Ćuk, u prvom roku za prijavu projekata za Soroseve donacije koji je istekao 1. veljače pristiglo je čak 209 projektnih prijedloga.

Većinu, čak 184 pristigle projektne ponude čine takozvani mali projekti s proračunom do 140.000 kuna, dok je 25 velikih projektnih ponuda, s proračunom iznad 140.000 kuna.

Sljedeći rok za prijave projekata za financiranje iz fonda Otvoreno društvo istječe 1. svibnja.