Kosor, Pahor i Tadić usvojili zajedničku izjavu na engleskom jeziku

Na trilateralnom susretu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, hzrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora u vili Zlatni breg u Smederevu dana je puna podrška završetku hrvatskih pregovora do kraja lipnja. Premijerka Kosor je kazala da Hrvatska taj rok može postići, a slovenski premijer Pahor je izjavio da će se osobno zauzeti da Hrvatska završi pregovore u lipnju.

“Članstvo svake države u EU može se postići prije svega ispunjenjem uvjeta, ali to je i političko pitanje. Kao predsjednik slovenske vlade i član Europskog vijeća ovo ću reći ne u ime Vijeća, već u svoje osobno ime: Zauzet ću se da Hrvatska završi pregovore u lipnju”, kazao je Pahor.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je da Srbija “apsolutno podržava Hrvatsku u ostvarenju cilja što bržeg završetka pregovora i ulaska u Uniju. “To nije značajno samo za Hrvatsku, već i za cijelu regiju”, konstatirao je domaćin skupa u Smederevu.

Tadić, Kosor i Pahor na sastanku u Smederevu zaključili su da se politički i gospodarski odnosi tri zemlje na jugoistoku Europe učvršćuju i poboljšavaju i da se uspješno rješavaju problemi iz prošlosti. Usvojili su i zajedničku izjavu, koja je napisana na engleskom jeziku.

U izjavi se konstatiraju prijateljski odnosi između zemalja i građana i ističe potreba za gospodarskom suradnjom. Slovenija kao članica EU i Hrvatska koja je pred krajem pregovora s EU mogu dati dodatni poticaj za gospodarsku suradnju na području građevinarstva, energetike, vojne industrije, automobilske industrije, proizvodnje hrane i transporta i komunikacije. [Vjesnik.hr]