Hartmann: Holbrooke nije završio rat, nego izazvao zamrznuti konflikt

“Holbrooke je bio čisti pragmatičar koji nije birao sredstva da ostvari svoje ciljeve”, rekla je Florence Hartmann, nekadašnja “desna ruka” glavne tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte, u povodu smrti Richarda Holbrookea, američkog diplomata koji se smatra arhitektom Daytonskog sporazuma.

Florence Hartmann je u intervjuu slovenskom dnevnom listu “Delo” izjavila da smrt američkog diplomata Richarda Holbrookea mora biti “prilika da se razmisli o dosadašnjoj američkoj i europskoj politici i cijeni koju su za to plaćali mali ljudi”.

“Holbrooke je bio simbol politike velikih sila i američke administracije nakon hladnog rata i zato je opravdano često uvrštavan u negativni kontekst. Djelovao je kao rovokopač, a ta diplomacija nije pitala za cijenu koju ljudi plaćaju zbog njezinih poteza. Holbrooke nije birao sredstva za svoje ciljeve, a to su bili ciljevi američke administracije”, rekla je Hartmann u razgovoru za vodeći slovenski list.

U njemu je najviše dovela u pitanje Holbrookeovu posredničku misiju za završetak rata u BiH, njegove pregovore s Miloševićem i Karadžićem te posebno Daytonski sporazum, koji je postignut zahvaljujući i Holbrookeovu posredovanju.

“Istina, Daytonski sporazum donio je mir, ali i legitimnost Republici Srpskoj, koja je nastala na etničkom čišćenju. Bio je ključni autor novog zemljovida BiH koji nikako nije dobar i pošten jer je dao legitimitet području koje je bilo zauzeto ratom i zločinima”, rekla je Hartmann.

“Daytonski sporazum ne funkcionira. On nije doista završio rat, nego je izazvao zamrznuti konflikt. Daytonski sporazum ionako se primjenjivao presporo i neodgovarajuće, a značio je i poraz etike i pravednosti. Posljedice se još osjećaju”, rekla je Hartmann.

Podsjetila je na već poznata razmišljanja da je SAD, dok je Holbrooke pregovarao s Miloševićem, “žrtvovao” tzv. zaštićene zone u istočnoj Bosni kako bi se postigao mir, da je Holbrooke odbijao svjedočiti protiv Miloševića i Karadžića te da se s Karadžićem možda dogovorio o njegovoj sigurnosti pred haaškim istražiteljima i sudom iako je to opovrgavao.