HDZ BiH: Inzko vrši politički pritisak na Ustavni sud

U povodu izjava visokog predstavnika Valentina Inzka koje je dao tijekom svog službenog boravka u Bruxellesu, gdje je, među ostalim, ustvrdio da su dva HDZ-a, odbijajući imenovati izaslanike u Domu naroda, prekršila Ustav, HDZ BiH je reagirao je priopćenjem.

“Kada su u pitanju rokovi predviđeni Ustavom za sazivanje konstituirajućih sjednica zakonodavne vlasti u BiH i Federaciji BiH, ti rokovi su prekršeni od svih razina vlasti – od županije do države – što je posljedica ovakvog ustavnog uređenja u kojemu HDZ BiH ni na kakav način nije sudjelovao niti može preuzeti odgovornost”, stoji u tom priopćenju.

U njemu se također kaže da je sadašnje ustavno uređenje BiH nametnuto od strane međunarodne zajednice, a HDZ BiH podsjeća javnost da se cijeli demokratski sustav BiH – izborni proces od organiziranja do implementiranja – provodi po Izbornom zakonu BiH koji je također donio visoki predstavnik u BiH.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je, podsjeća HDZ BiH, državni organ utemeljen sukladno Izbornom zakonu BiH i kao takvo jedino je nadležno za organiziranje, provedbu, potvrđivanje i objavu izbornih rezultata. SIP BiH nije zakonodavno tijelo da propisuje rokove.

HDZ BiH dalje ističe kako visoki predstavnik, pozivajući se kako će Ustavni sud donijeti konačnu odluku o zakonitosti, vrši politički pritisak na Ustavni sud, zaboravljajući na Ustav Federacije BiH prema kome Ustavni sud F BiH ocjenjuje ustavnost zakona i propisa, a ne odluka koje su pojedinačni akti, a čiju zakonitost jedino ocjenjuje i ispituje SIP BiH, sukladno Izbornom zakonu BiH.

HDZ tvrdi da su Inzkove izjave neutemeljene i neodgovorne, sa stanovišta ustavnosti i zakonitosti, a time i dovođenja u pitanje funkcioniranja pravne države i političkog sustava, te da im Inzkov cilj opravdati svoje politički štetne odluke, te obmanuti javnost.

Za HDZ BiH posebno je licemjerna izjava visokog predstavnika u BiH u kojoj kaže „kako bi možda omogućio hrvatski RTV kanal”, budući da “RTV kanal na hrvatskom jeziku treba biti jedna od posljedica istinske ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH”.

“Visoki predstavnik pokazuje kako je u procesu konstituiranja vlasti u Federaciji BiH donio ne samo politički štetne odluke, nego je i grubo prekršio ustave BiH i F BiH, Izborni zakon BiH, te na taj način doveo u pitanje funkcioniranje sustava i institucija u BiH”, tvrdi HDZ BiH, dodajući da je “na taj način sve narode i građane ove zemlje doveo u stanje pravne nesigurnosti i neizvjesnosti”.

HDZ BiH na kraju priopćenja naglašava da je “stranka koja je bila i ostaje kooperativna, te opredijeljena za europsku BiH u kojoj će se poštovati ustav i zakoni, kao i institucije pravne države, te ističe svoja politička opredjeljenja za izgradnju BiH, na načelu istinske ustavne jednakopravnosti naroda i građana koji u njoj žive”.