Lagumdžija predlaže da se do kraja godine održi "Dayton 2"

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija predložio je predstavnicima američke administracije da se do kraja ove godine organizira međunarodna konferencija o BiH na kojoj bi se postigao dogovor o reformama koje bi trebalo provesti kako bi se od te zemlje napravila funkcionalna država, priopćeno je iz središnjice SDP-a.

Lagumdžija, koji boravi u višednevnom posjetu SAD, sastao se u Washingtonu sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom i pomoćnikom državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipom Gordonom te tom prigodom predložio da se do kraja godine organizira konferencija pod nazivom “Dayton 2” na kojoj bi “međunarodna zajednica izašla s konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH, kao funkcionalna država, ispuni zadane ciljeve do kraja 2014. godine”.

Tijekom razgovora posvećenog, među ostalim, i uspostavi nove vlasti u BiH Lagumdžija je kazao kako je SDP opredijeljen da nakon uspostave Vlade Federacije BiH bude formirana vladajuća većina i na razini države na osnovi jasno definiranog programa i podjele odgovornosti za njegovu provedbu.

Lagumdžija je Steinbergu i Gordonu, kako stoji u priopćenju, zahvalio na potpori koju su SAD uvijek pružale BiH, “posebice tijekom procesa uspostave vlasti nakon izbora” 2010. godine, naglašavajući kako je uvjeren da će SAD i dalje davati potporu uspostavi koalicije na razini BiH koja bi bila temeljena na jasnom programu i podjeli odgovornosti na putu ka NATO-u i Europskoj uniji.