Hebrang: Sanader je potvrdio da J. Kosor nije bila na Povjerenstvu za privatizaciju Ine

Andrija Hebrang, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, ustvrdio je da iskaz Ive Sanadera nije nanio štetu HDZ-u i Vladi jer je izrijekom potvrdio tri ključne činjenice – da Jadranka Kosor nije bila na Povjerenstvu za privatizaciju Ine, da Predsjedništvo HDZ-a pred sobom nije imalo aneks dioničarskog ugovora o kojem je raspravljalo i da je Vlada aneks ugovora dobila tek onog dana kad je o njemu raspravljala.

Rekao je da su i članovi Povjerenstva potvrdili kako Kosor nikad nije bila na njegovim sastancima, a s obzirom na to da je Sanader rekao kako ju je kao svoju potpredsjednicu poslao na jedan od sastanaka u završnoj fazi pripreme aneksa, Hebrang je poručio da nije bitno je li Kosor bila poslana nego je li na sjednici bila.

“Je li je poslao, to ne znam. Znam da nije bila jer to tvrdi i ona i članovi Povjerenstva”, dodao je Hebrang, istaknuvši da je Sanaderova tvrdnja o sudjelovanju Kosor u radu Povjerenstva neuvjerljiva. Na pitanje kako je moguće da članovi Vlade glasaju za ugovor koji nisu pročitali, Hebrang je objasnio da ostali ministri uvijek vjeruju resornome ministru koji prezentira neki dokument.

“Prije sjednice Vlade cijeli predmet daje se na koordinaciju i uži kabinet, a pred njima aneks nije bio. Vlada je odlučivala s insuficijentnim podacima. Nisu svi sve znali, vjerovali su Sanaderu i Polančecu”, rekao je Hebrang.

Izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Sanader potvrdio mišljenje HDZ-ovih članova Povjerenstva da je aneks ugovora o prodaji Ininih dionica bio u okvirima ugovora koji je 2003. s Molom sklopila vlada Ivice Račana kad je Molu dala veća prava nego što je bio udio njegovih dionica.