Sanader: Svi su bili o svemu informirani

Sve što sam napravio napravio sam za boljitak Hrvatske. Ponosan sam što sam bio predsjednik dvije vlade, sve ostalo je dio političkog folklora, a ima nešto i u onom “tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada”, izjavio je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u utorak svjedočeći pred Istražnim povjerenstvom o okolnostima privatizacije Ine, a time je ujedno odgovorio Gordanu Marasu (SDP) na pitanje nije li mu čudno da njegovi dojučerašnji suradnici pokušavaju političku odgovornost za sve prebaciti na njega.

Uz nezapamćen interes novinara, Sanader je u iskazu naglasak stavio na to da su se sve odluke u vrijeme njegove vlade, naročito one strateške, donosile po uhodanoj proceduri te da su uvijek svi članovi Vlade bili dobro upućeni u točku prije nego što se o njoj glasovalo na sjednici. Tako je bilo, ustvrdio je Sanader, i u slučaju Ine.

Maras je zatražio od Sanadera da razriješi dvojbu tko je govorio istinu – potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ili bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Sanader je objasnio proceduru odlučivanja Vlade, rekavši da sve počinje s resornim ministarstvom koje predlaže točku. Ona se potom raspravalja na međuresornoj skupini i zatim na koordinaciji Vlade. Slijedi rasprava na užem kabinetu Vlade u kojem su sjedili svi ministri, a tek potom svaka točka dolazi na sjednicu Vlade, te se o njoj glasa. Time je ujedno odgovorio Marasu je li Šuker bio upoznat s detaljima i prethodnim tijekom pregovora oko izmjene međudioničarskog ugovora.

“Prije svake velike političke odluke o njoj se raspravlja na Predsjedništvu HDZ-a i s koalicijskim partnerima, te su se Polančecu više puta davale smijernice. Nema te vlade i ministra koji bi dizao ruke za nešto o čemu se glasuje, a da s tim nije upoznat. Kad smo došli do glasovanja, ja nisam imao razloga sumnjati da netko s nečim nije upoznat”, kazao je Sanader koji je više puta ponovio da je i odluka o izmjeni međudioničarskog ugovora s Molom u 2008. prošla pet faza odlučivanja.

Na pitanje Ane Lovrin (HDZ) je li politička odluka na Predsjedništvu stranke donesena temeljem Polančecove prezentacije ili su imali ugovore pred sobom, a Sanader je odgovorio da su svi bitni elementi ugovora u nekoliko navrata bili predstavljeni, te se o njima raspravljalo na Predsjedništvu.

HDZ-ovi članovi Povjerenstva inzistirali su i na odgovoru je li tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor bila članica Povjerenstva za izmjenu međudioničarskog ugovora, Sanader je odgovorio da nije, ali je dodao da je Jadranka Kosor sudjelovala u završnoj fazi pripreme ugovora. “Ne vidim u tome ništa čudno. Procijenio sam da je potrebno da se u završnoj fazi uključi i pomogne”, izjavio je.