Hladan tuš Željka Rohatinskog: Hrvatski BDP u ovoj godini pada 1 posto

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski danas je ‘pokopao’ najave dužnosnika hrvatske Vlade da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini bilježiti rastu od 0,8 posto. Rohatinski je u Opatiji, na 15. konferenciji Tržišta novca, rekao je da će BDP ove godine pasti za oko jedan posto, najviše zbog pada domaće potrošnje za 0,8 te izvoza za 1,2 posto.

Svoju prognozu guverner temelji na sljedećim brojkama: u prvom tromjesečju 2012. industrijska proizvodnja pala je za 5,3 posto, građevinska aktivnost za 1,7 robni izvoz u zemlja EU za 2% , zaposlenost za 0,8 posto…

Pada sve što nije smjelo pasti , ocijenio je guverner. Premda ćemo u turističkoj sezoni dobro zaraditi, rezultati će se vidjeti tek u drugoj polovici godine, no teško da će ta činjenica kao i očekivana promjena negativnih tendencija uspjeti promijeniti predznak ključnih pokazatelja za 2012., zaključio je guverner argumentirajući svoju prognozu o gospodarskom padu.

No, ministar financija Slavko Linić i dalje tvrdi da će Hrvatska u ovoj godini zabilježiti rast BDP-a. Uvjeren sam da ćemo demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto, izjavio je Linić, komentirajući današnju prognozu guvernera Rohatinskog.