Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ.

Izaslanstva Sabora, Vlade i Ureda predsjednika jučer su na zagrebačkome Mirogoju položila vijence i zapalila svijeće, a danas su svima koji su dali život za neovisnu Hrvatsku, zahvalnost iskazali i predstavnici HDZ-a.

Na dnašnji dan godine 1991., dan nakon što je zrakoplov Jugoslavenske vojske raketirao Banske dvore, Sabor je na zasjedanju održanom u podrumu Inine zgrade u Zagrebu jednoglasno proglasio hrvatsku neovisnost.

Tim je činom utvrđeno da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo bivše države te da ne priznaje nijedan pravni akt bilo kojeg tijela bivše federacije, koja, kao takva, više ne postoji.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor pri polaganju vijenaca napomenula je da je taj događaj obilježio život svih građana Hrvatske. Tada je kaže bilo jasno da Hrvatska do potpune slobode i neovisnosti mora proći dug i težak put.

“Tad se to jasno vidjelo, ali toliko godina poslije zaista s ponosom na sve što smo prošli i na sve što smo učinili mislim da zaista svi zajedno imamo razloga biti ponosni uz sve teškoće s kojima se danas suočavamo. One će se savladati sasvim sigurno”, istaknula je premijerka Kosor.

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice također je položilo vijence na Oltaru domovine, pred Zidom boli, Središnjim križem i na grobu dr. Franje Tuđmana.

U povodu Dana neovisnosti, Hrvatski sabor održao je jučer svečanu sjednicu, a tom su prigodom dodijeljene državne nagrade za znanost za 2009.