Lozančić: Logično je da na čelu Vijeća ministara bude Hrvat

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić rekao je danas u Sarajevu da je logično da predstavnik hrvatskog naroda bude predsjedavajući Vijeća ministara. “Ne vidim razlog zašto to ne bi bio kandidat HDZ-a BiH”, rekao je Lozančić novinarima nakon razgovora sa komesarom za proširenje EU Štefanom Füleom.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, on je ustvrdio da BiH neće moći krenuti naprijed, nego samo nazad, ako bude manifestirana brojčana nadmoć. “Nezamjenjiva je politika dogovaranja, uvažavanja i razumijevanja”, istakao je Lozančić.

Prema njegovim riječima, Füle je rekao kako je razlog njegovog dolaska u BiH taj da pomogne političkim strankama koje sudjeluju ovih dana u formiranju parlamentarnih većina, da se okupe oko programskih ciljeva koje će BiH ubrzanim koracima povesti ka evropskim integracijama.

“Mi smo izrazili očekivanja da će HDZ ubuduće, kao i do sada, biti lokomotiva koja će BiH vući ubrzanim putem k europskim integracijama”, rekao je Lozančić.

U razgovorima je sudjelovala i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto koja je rekla da sve što predstoji u budućem razdoblju ne zavisi samo od EU-a, nego i političkih stranaka u BiH.