Raspudić: Ukidanje Herceg Bosne je možda najveći Tuđmanov grijeh

Na terenu i dalje postoje tri odvojena društva. BiH je zapuštena i kao država i kao društvo i jednostavno kao da se čeka nešto izvana. Izborni zakon apsolutno treba mijenjat da se ne bi dogodilo ovo što se opet dogodilo, rekao je u sinošnjoj emisiji Otvoreno na HRT1 dr. Nino Raspudić.

“Bošnjaci su izabrali hrvatskog člana predsjedništva što stvara potencijalno radikalizaciju Hrvata. Jer kako će djelovati institucionalno kada im je člana predsjedništva izabrao drugi narod!?”, rekao je Raspudić.

Na upit novinarke da kaže što je osnovni problem bh. Hrvata dao je sljedeći odgovor: “Jedan je nepostojanje konsenzusa BH političkih elita a to je ono što Srbi i Bošnjaci imaju a kod Hrvata je na razini dnevnopolitičkih prepucavanja. A druga stvar je to što Hrvati nemaju nikakvu vanjskopolitičku potporu. Za razliku od Srba u BiH kojima Tadić upućuje nedvojbene poruke kao i Bošnjaka koji imaju snažnu potporu Turske i ostalih islamskih zemalja. Hrvati iz BiH ne samo da su najmalobrojniji nego nemaju nikakvu političku iz Republike Hrvatske” .

U pojašnjenju dodaje kako je dio političke elite iz RH zabijao nož u leđa najmalobrojnijoj etničkoj skupini u Bosni i Hercegovini.

Na upit novinarke pri kraju priloga o tome koliko je Franjo Tuđman kriv za današnje stanje u BiH, Raspudić je odgovorio: “Teško je sad špekulirati. Ovo stanje koje traje 15 godina nakon Daytona može trajati još 115! Tako da mi i 2125. godine možemo prozivati kako nam je kriv Tuđman. Očito je da u BiH postoji nacionalno pitanje koje nije riješeno.”

U tom kontekstu je nadodao: “Možda je i ponajveći Tuđmanov grijeh što je zaustavio Herceg-Bosnu. U situaciji 95. gdje su Hrvati imali svoj teritorij, vojsku, policiju i institucije odustaju od svega toga, a danas su u poziciji da ne mogu izabrati svog političkog predstavnika, da nemaju kanal na nacionalnom jeziku tako ako već govorimo o grijesima Tuđmana onda jedini njegov grijeh jeste što je ukinuo Herceg-Bosnu”.

Izvor: Bljesak.info