I posljednji rudar izvučen na površinu

Rano jutros prema našem vremenu spašen je i posljednji od 33 rudara koji su 69 dana bili zarobljeni na gotovo 700 metara dubine u oknu rudnika San Hosea na sjeveru Čilea. Akcija spašavanja trajala je 22 sata.

U akciji koju je uz veliku medijsku pozornost pratio cijeli svijet, posljednjeg spašenog Luisa Urzua, voditelja rudarske smjene, na površini rudnika s oduševljenjem je, kao i 32 njegovih kolega, dočekalo oko tri tisuće ljudi, a s njima i čileanski predsjednik Sebastian Pinera.

Dočekavši i posljednjeg spašenog rudara, Pinera je zahvalio pripadnicima spasilačkih službi, rudarskim inženjerima, liječnicima i svim Čileancima na sudjelovanju u spašavanju, koje je nazvao čudom.

“Ono što je počelo kao tragedija završilo je kao pravi blagoslov. Mislim da su nam rudari svima dali primjer jedinstva, timskoga rada i vjere. Njihove obitelji, nikada nisu gubile vjeru”, rekao je Pinera.

Posljednja su iz okna izašla petorica spasioca koji su se u utorak spustili kako bi zarobljene rudare pripremali za izlazak.

Izvor: HRT