Ministar Grahovac poništio odobrenje za snimanje filma Angeline Jolie u BiH

Ministar kulture i sporta Federacije BiH Gavrilo Grahovac donio je Rješenje o poništenju odobrenja za snimanje igranog filma “Untitled Love Story” na području BiH, rediteljskog prvjenca Angeline Jolie, nakon što se sastao u Sarajevu s predstavnicama Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Ministar Gavrilo Grahovac pojasnio je da, prema važećoj zakonskoj regulativi, Federalno ministarstvo kulture i sporta izdaje odobrenje za snimanje ukoliko se film snima na području više županija, a ako se snima na području jednoe županije, nadležno je županijsko ministarstvo, priopćeno je iz kabineta ministra Grahovca.

Nakon uvida u dokumentaciju koju je dostavilo Udruženje za razvoj filmske znanosti “Skaut film” iz Sarajeva, utvrđeno je da je Federalno ministarstvo kulture i sporta izdalo Odobrenje za snimanje filma, koje je potpisala pomoćnica federalnog ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu Angela Petrović, a o kojem ministar Grahovac nije bio upoznat.

Kako zahtjev nije u skladu sa Zakonom, nepotpun je i uz njega nije priložen neophodni scenarij, ministar Grahovac je poništio to odobrenje.

Grahovac je odluku donio nakon sastanka s predsjednicom i članicama Udruženja Bakirom Hasečić, Zibom Jažić, Razom Omerović, Sanjom Milović i Amrom Mujanović.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Muhamed Šestanović.

Predstavnice Udruženja navele su da je, prema njihovim saznanjima, u filmu “Untitled Love Story” riječ o ljubavnoj priči između silovane žene i njenog silovatelja.

Kako su i same žrtve masovnog sistemskog silovanja, predstavnice Udruženja ističu da je takva priča za njih nedopustiva. Također, smatraju da bi ženama, žrtvama silovanja, ovakav scenarij nanio dodatnu duševnu bol.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić interesirala se postoji li zakon na razini Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu kojeg bi se moglo zaustaviti snimanje navedenog filma.

Udruženje za razvoj filmske znanosti “Skaut film” iz Sarajeva ima mogućnost da, u skladu sa Zakonom, ponovno dostavi zahtjev s neophodnom dokumentacijom.

Film govori o ljubavi Bošnjakinje i Srbina koje je rat razdvojio, a navodno će se njihova ljubav roditi tek tijekom rata i to nakon što je spomenuti srpski vojnik brutalno silovao Bošnjakinju te joj odsjekao dojku. Upravo zbog tih šokantnih detalja je televizija Pink odbila sudjelovati u projektu, što je bosanskohercegovačkim medijima potvrdio i vlasnik, Željko Mitrović.

Izvor: Dnevnik.ba