Nakon potresa eksplozija u nuklearki, radijacija raste

Nakon jučerašnjeg razornog potesa, Japan je pogodio još niz manjih potresa, a najdramatičnije vijet dolazi iz prefekture Fukushima na sjeveroistoku Japana, gdje je odjeknula eksplozija u nuklearnoj centrali. Nuklerana elektrana je oštećena u katastrofalnom potresu, a eksplozija je raznijela krov reaktora.

Novinska agencija Jiji je javila da je do eksplozije došlo u reaktoru Daichi 1 koji se nalazi 240 kilometara sjeverno od Tokija, te da se iz centrale izdiže para.

Dok spasilačke ekipe iz cijelog svijeta pokušavaju pronaći tisuće ljudi koje su ostale zatrpane u ruševinama ili su nestale u tsunamiju koji je opustošio japansku obalu, ekipe tehničara jure prema dvjema nuklearnim elektranama na sjeveru zemlje. Oštećenja koja je izazvao potres mogla bi biti kastastrofalna. Dvije nuklearke u pokrajini Fukushimi imaju problem sa sustavom hlađenja. Ako se kvar ne otkloni, uslijedio bi scenarij nalik černobilskom.

Japanski premijer Naoto Kan naredio je evakuaciju oko 45.000 stanovnika koji žive u radijusu od oko deset kilometara od nuklearne elektrane Fukushima 1. Japanske vlasti naredile su evakuaciju i stanovnika koji žive u radijusu od 3 kilometra od elektrane Fukushima 2.

Današnji dan najvažniji je za spašavanje nestalih i zatrpanih, ustvrdio je japanski premijer. Zato je u potragu krenulo gotovo sto tisuća vojnika, koji će učiniti sve kako bi dosadašnji broj od 1400 mrtvih bio i konačan.

U zemlji gdje gotovo ništa ne funkcionira – jer nema ni struje, ni vode, telefoni ne rade, a željeznički i cestovni promet je zabranjen, izdata je nova zapovijed – o evakuaciji.