Inzko: Hitno imenovati preostale izaslanike u Domu naroda FBiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko rekao je da četiri kantona koja to još nisu učinila pod hitno moraju imenovati svoje izaslanike u Dom naroda federalnog Parlamenta, priopćio je OHR.

“Sadašnja situacija je neodrživa. Članovi skupština i političke stranke iz četiri kantona ne mogu beskrajno držati Federaciju i BiH kao svoje taoce. Ti kantoni moraju hitno imenovati svoje izaslanike u Dom naroda FBiH”, rekao je Incko.

Inzko je danas, na odvojenim sastancima sa liderima SDP-a i Narodne stranke Radom za boljitak Zlatkom Lagumdžijom i Јerkom Ivankovićem Lijanovićem, započeo konsultacije s ciljem prevladavanja blokada u formiranju vlada na kantonalom, federalnom i državnom nivou.

Incko će nastaviti konsultacije sa visokopozicioniranim predstavnicima stranaka iz FBiH – navodi se u priopćenju OHR-a.

Dio delegata u Domu naroda FBiH pozvao je 28. siuječnja skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Livanjskog kantona da u roku od deset dana izaberu svoje izaslanike, upozorivši da će u slučaju ignoriranja ovog poziva pristupiti konačnom konstituisanju Doma u sadašnjem kapacitetu.

Središnje izborno povjerenstvo upozorilo je Parlament FBiH da se još nisu stekli zakonom propisani uslovi za održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda.

Predstavnici HDZ-a i HDZ-a 1990 ocijenili su da pokušaj konstituisanja Doma naroda bez većine legitimnih izaslanika hrvatskog naroda predstavlja pokušaj formiranja vlasti na silu i grubo kršenje zakona i Ustava Federacije.

SDP je juče optužio Centralnu izbornu komisiju BiH da duže od dva mjeseca onemogućava novoizabrane delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH da stupe na dužnost i da time direktno “potpomaže dva HDZ-a u blokadi” uspostavljanja zakonodavne vlasti.