U Zagrebu se iskapa masovna grobnica s partizanskim žrtvama

U Kustošijanskoj ulici u Zagrebu u ponedjeljak je počela ekshumacija ostataka žrtava iz Drugoga svjetskog rata, doznaje se od zagrebačke policije. Ekshumacija je počela po nalogu Županijskoga državnog odvjetništva, a nazočni su joj sudac istrage, zamjenik županijskoga državnog odvjetnika, vještak sudske medicine i zagrebački policajci, među kojima su i forenzičari.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je krajem siječnja u Saboru da policija i državno odvjetništvo istražuju komunističke zločine, pri čemu je istaknuo kako je nedopustivo da u Hrvatskoj ima 900 jama s mnogobrojnim žrtvama, za što nitko nije odgovarao.

Zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu je do 2001. zbog ratnih zločina koje su u Drugome svjetskom ratu počinili partizani podneseno devet kaznenih prijava, većinom protiv nepoznatih počinitelja.

“Vjesnik”, pozivajući se na glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca, piše da policija sustavno prikuplja saznanja, te provodi kriminalistička istraživanja i izvide vezane uz otkrivanje ratnih zločina počinjenih tijekom i neposredno nakon II. svjetskog rata, kao i one vezane uz otkrivanje novih lokacija.

Policajci o svim utvrđenim činjenicama bilo da se radi o žrtvama, svjedocima, očevicima ili počiniteljima zločina izvješćuju nadležna županijska državna odvjetništva. Do sada je u vezi istraživanja ratnih zločina obavljeno oko 2000 obavijesnih razgovora.

Prema izvješćima policijskih uprava do sada su od 719 lokacija od 1992. godine ekshumirani ostaci iz 82 jame. Masovne grobnica nalaze se posvuda po Hrvatskoj. U Macelju ih je otkriveno 26 u kojima je pronađeno oko 1163 posmrtna ostatka, od čega 23 bogoslova i svećenika.

No, prema nekim saznanjima, na području Macelja moglo bi se nalaziti još oko 130 masovnih grobnica s oko 15 000 žrtava.

Istraživanjem koje je provedeno na željezničkoj postaji u Velikom Trgovišću, pronađeno je oko 120 posmrtnih ostataka dok ih je u Jazovki pronađeno oko 470. Žrtve iz Jazovke uglavnom su ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koji su odvedeni iz bolnica.

U šumi Lug kod Bjelovara pronađeno je oko 230 posmrtnih ostataka, u jami Podi kod Trilja oko stotinjak, a u Slatinskom Drenovcu oko 450.
Istraživanjima provedenima u organizaciji Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava Hrvatskog Sabora, u šumi Bujadnik na Petrovoj Gori ekshumirano je oko 400 osoba, zarobljenih pripadnika njemačke i hrvatske vojske,

U šumi Krstovača u Babinoj Gori ekshumirano je oko 40 osoba, zarobljenih pripadnici njemačke i hrvatske vojske.

Dosadašnjim je istraživanjima potvrđeno da su na području Dalmacije, Like, Hrvatskog primorja, Istre i otoka civili i pripadnici bivše vojske NDH bacani u prirodne, kraške jame, piše “Vjesnik”.