Inzko: Lideri moraju iskoristiti priliku i vratiti zemlju na put ka EU

Valentin Inzko, visoki predstavnik i posebni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini, uputio je novogodišnju poruku u kojoj ističe da u 2011. priritet mora biti formiranje Vlade.

“Birači su izašli na glasaovnje u listopadu jer žele vidjeti vladu koja radi. Žele radna mjesta i žele da se riješe ekonomski i socijalni problemi zemlje. Građani su također glasali za veću vladavinu prava. Podržao bih sve napore usmjerene na to da se oformi koalicija koja će to ostvariti u praksi”, ističe Inzko.

On napominje kako postoji jasna potreba da se u 2011. godini ubrzaju i prodube reforme iz programa koji se odnosi na Europsku uniju. “Sve političke stranke i lideri prije izbora su podržali proces pristupanja EU. Svi su rekli da se namjeravaju boriti protiv korupcije, ojačati vladavinu prava i oporaviti ekonomiju. To pruža dovoljno prostora za dogovor, a sada postoji prilika koja se ne bi trebala propustiti”, poručuje Inzko, ističući kako bh. političari trebju iskoristiti ovu priliku, a “ako to ne urade samo oni će biti odgovorni za posljedice”.

Želimo da BiH maksimalno iskoristi sve ono što povezuje ljude, stvari koje su iste ili slične, a ne ono što je različito, navodi Inzko te nastavlja: “Postoji mnogo više stvari koje spajaju ljude nego onih koje ih razdvajaju. Upravo je različitost BiH ono što čini ovu zemlju tako bogatom, tako posebnom i tako jedinstvenom. Ali ova različitost nije teret. Ona je bogatstvo. Politički lideri trebaju shvatiti ovo, na temelju toga dalje raditi i istovremeno iskoristiti kao osnovu ono što je zajedničko. A postoji mnogo zajedničkog! Nadam se da ću u 2011. godini vidjeti promjenu u stavovima u ovom pogledu.”

Inzko očekuje da se prekine sa negativnom politikom koja ostavlja stvari na nuli. “Osporavanja Mirovnog sporazuma moraju prestati. Ne dozvolite nikome da vam kaže da je to nemoguće. Uspjeh u liberalizaciji viznog režima dokazao je da je moguće, i ako se to može uraditi onda se mora uraditi – to je minimum koji očekuju građani ove zemlje”, poručuje Inzko.

Osvrćući se na 2010., Inzko ocjenjuje da je izuzimajući liberalizaciju viznog režima, ostvaren mali napredak te ističe da širom regije “zemlje ubrzavaju tempo na njihovom putu ka EU”.

“BiH ne može ostati crna rupa. Politički lideri moraju shvatiti koliko će važne biti sljedeće četiri godine i kakav će utjecaj njihovo ponašanje imati na naredna desetljeća. Nitko u BiH ne želi ponavljanje posljednje četiri godine zbog čega lideri u BiH moraju iskoristiti ovu šansu za novi početak i vratiti zemlju na put ka EU”, naglašava Inzko.