Josipović: Stabilnost i cjelovitost BiH iznimno su važne za Hrvatsku

Zagrebački “Vjesnik” je u novogodišnjem trobroju objavio eksluzivni članak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića iz kojeg prenosimo dio koji se odnosi na hrvatsku politiku prema zemljama jugoistočne Europe:

“Hrvatska ima posebnu odgovornost u odnosima sa zemljama u svom neposrednom okruženju. Upravo u odnosima s našim susjedima, s kojima imamo i otvorene probleme i teško naslijeđe sukoba i raspada bivše SFRJ, možemo najbolje pokazati svoju zrelost i kao države i kao društva.

U 2010. osobno sam uložio mnogo truda na stvaranju novog dijaloga i novih odnosa u regiji, jer sam siguran da je to izuzetno bitno za Hrvatsku. Hrvatska u sigurnosnom, gospodarskom, pa i kulturološkom smislu ovisi o događanjima u neposrednom okruženju, i ulaganje u te odnose je sigurno jedno od najvažnijih ulaganja u interesu naše zemlje.

Pokrenuo sam dijalog s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem jer smatram da je krajnje vrijeme da naše dvije zemlje prestanu biti taoci prošlosti, i da svoju energiju usmjerimo na zajedničke interese i stvaranje novih vrijednosti. Odnosi između Hrvatske i Srbije imaju i značajne posljedice na odnose unutar regije, i u tom smislu imamo i obavezu i prema drugima stvarati okruženje dijaloga i suradnje.

Sigurnost i stabilnost našeg neposrednog okruženja vitalni su nacionalni interes Republike Hrvatske. U tom smislu, stabilnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine iznimno su važne za našu zemlju, i imamo posebnu odgovornost učiniti sve što možemo, u dobroj vjeri i isključivo u prijateljstvu i partnerstvu, da Bosni i Hercegovini pomognemo da postane integralni dio procesa europskih integracija.

Svaki uspjeh naših susjeda i naš je uspjeh. Solidarnost je temeljna europska vrijednost, i dokaz zrelosti i snage jedne države.

Hrvatska će ulaskom u punopravno članstvo Unije biti u još boljoj poziciji pomoći ostalim zemljama u regiji, i uporno i lojalno zagovarati njihov što skoriji ulazak u punopravno članstvo Unije. To je interes Republike Hrvatske. Proširenje Unije na jugoistok Europe doživljavam prije svega kao konsolidaciju jedne važne politike, koja će teritorije u srcu Europe integrirati u maticu, i tako zauvijek zatvoriti mogućnost sukoba, i tragedija kroz koje smo prošli.

Hrvatsko članstvo pomoći će Europskoj uniji i da se bolje i možda s malo više razumijevanja fokusira na potrebe regije. U tom dijalogu između Unije i regije Hrvatska će biti ključna spona.” [HRijec]