Islamofobija – fenomen s margine američkog društva

Namjera jedne male crkve s Floride da organizira javno spaljivanje Kurana te negativna reakcija javnosti na plan o gradnji islamskog centra u New Yorku za neke su samo dio navodnog ‘rastućeg animoziteta i straha od muslimana i islama’ u Americi. Stručnjaci kažu da takozvana islamofobija postoji, međutim, ona se primjećuje najviše na marginama američkog društva.

Devet godina nakon terorističkih napada na New York i Washington, u Americi se primjećuje strah i nepovjerenje prema muslimanima. Vandalizirane su neke džamije.

U New Yorku je napadnut jedan taksist, nakon što je mušteriji rekao koje je vjere. Jedan pastor s Floride, izvjesni Terry Jones, podigao je mnogo prašine svojom najavom da će na godišnjicu terorističkih napada organizirati javno spaljivanje Kurana.

“Islam je religija sotone” – izjavio je nedavno pastor Jones. Prema posljednjim vijestima, on je odustao od paljenja, no još uvijek nije sigurno hoće li se ono dogoditi ili ne.

Brojni američki muslimani mogu iz prve ruke posvjedočiti da su, zbog svoje religije, bili meta ili napada ili uvreda. Danette Zaghari-Mask kaže da ju je u Orlandu na Floridi verbalno napao stranac koji joj je rekao da je ‘odjevena kao terorist’.

Ova majka troje djece kaže da se najviše boji za svoju djecu: “Ja sam odrasla i mogu se nositi s takvom vrstom neprijateljstva no teško je situaciju objasniti djeci koja još uvijek razvijaju samopouzdanje. Ne želimo da naša djeca, Amerikanci, svijet vide kao nešto što je podijeljeno na ‘nas’ i ‘njih’. Jer, svi mi pripadamo jednoj, ljudskoj rasi.”
Nevezani razgovor s prolaznicima u Washingtonu otkriva izvjesni animozitet prema muslimanima.

Richard Pullen, turist iz Oregona, nam je rekao: “Vidjeli ste što su učinili 11. rujna. Za mene, to je bilo otimanje naše slobode. Mi ovdje pokušavamo raditi i živjeti u miru, a oni su došli i napali nas.”
No većina ipak ima drugačiji stav – poput Todda Hefferta iz Marylanda. “Mislim da je naša različitost nešto vrlo pozitivno, što treba slaviti… Kršćani, Židovi, muslimani, budisti, scientolozi – u Americi uopće nema veze o kome se radi” – rekao nam je Todd Heffert.

Čelnici svih glavnih religija okupili su se nedavno u Washingtonu kako bi stali u obranu vjerske slobode i pozvali na toleranciju. Brent Walker, čelnik Baptističkog odbora za vjerske slobode, je izjavio: “Mi slavimo Boga i našu zemlju time što volimo naše susjede druge vjere. Zalažemo se za vjersku slobodu za sve ljude.”

Rabin David Saperstein imao je sličnu poruku: “Mi Židovi znamo kako izgleda kad vas napadnu, prvo verbalno pa fizički, a drugi šute. To se ne smije dogoditi ovdje u Americi, 2010. godine.”

Istaknuti članovi američke muslimanske zajednice uviđaju potrebu otvaranja svoje zajednice i edukacije svojih sugrađana o islamu. Ingrid Matson, čelnica Islamskog društva Sjeverne Amerike, je rekla: “Svjesna sam da u ovoj zemlji postoji veliko nerazumijevanje islama i muslimana. Ne krivim za to obične Amerikance koji su preokupirani i nemaju dovoljno informacija pa su zbunjeni i nervozni. Naša je zadaća da im damo bolje informacije o tome što je to islam.”

U različitim razdobljima američke povijesti, sličan strah, nerazumijevanje i sumnje pratile su i mormone, i katolike, i Židove. Neki promatrači kažu da aktualnoj islamofobiji pridonosi i intenzivno praćenje medija, no dodaju da se radi o privremenoj devijaciji – u odnosu na američko prihvaćanje vjerskih sloboda i različitosti.

Čelnik projekta vjerskih sloboda pri washingtonskom muzeju novinarstva Newseum, Charles Haynes, ističe da je najava javnog spaljivanja Kurana na Floridi – izolirani čin: “Ova mala crkva s 30 članova ne predstavlja Sjedinjene Američke Države. Ameriku predstavljaju stotine, ako ne i tisuće, džamija i islamskih centara u ovoj zemlji koje su napredne, islamske škole u kojima su ljudi slobodni prakticirati islam kao gotovo nigdje na svijetu. To je prava Amerika, i to je budućnost Amerike.”

Budućnost bez ikakvog neprijateljstva prema islamu nešto je što obitelji američkih muslimana s nestrpljenjem iščekuju.

Izvor: Glas Amerike