Istražiti istinu o zločinima svih totalitarnih ideologija

Istraživanje komunističkih zločina od nas traži i slobodni svijet (Europska unija), to smo dužni našoj djeci, poslijeratnoj generaciji i svim hrvatskim generacijama koje će doći

Već u samim počecima borbe početkom devedesetih prošlog stoljeća za slobodnu demokratsku i neovisnu hrvatsku državu, pogotovo nakon što je s poduljim mučnim odgodama RH međunarodno priznata, krvavom žrtvom hrvatskog naroda obranjena u Domovinskom ratu, 90 posto Hrvata euforično je mislilo i vjerovalo kako će se napokon službeno, objektivno, točno i znanstveno istražiti o svim bivšim protudržavnim, pogubnim stranim utjecajima i pritiscima, ideološkim hrvatskim zabludama.

Poglavito o strašnim stradanjima hrvatskoga naroda u prvoj i još strašnijim u drugoj Jugoslaviji te objaviti istinu o tragičnim jugoslavensko-komunističkim zločinima.

Vjerovalo se kako će se u demokratskoj Hrvatskoj jednako osuditi zločini svih totalitarnih ideologija, izrazito nacizma, fašizma i komunizma (staljinizma i titoizma). Ne zbog nečije ili nekakve osvete, nego da bi zakonski odgovarali počinitelji, kako bi se iz svijesti i podsvijesti, kako pojedinaca tako i općenito, uklonile sve protuhrvatske natruhe.

Mislilo se da ćemo se kao narod tako oslobodili utega kobne jugoslavenske i totalitarističke prošlosti, pa će se u saznanju stvarnih događaja i istine časno završiti taj hrvatski kobni ciklus. Pretpostavljalo se da će u takvom činu individualni krivci, tada već u trećoj dobi, priznati svoj grijeh, olakšati dušu i napokon doživjeti unutarnji mir.

Mi, članovi Hrvatske uzdanice, podržavamo istragu o komunističko-partizanskim zločinima u Drugom svjetskom ratu i poraću zbog niza razloga, a spominjemo samo glavne: to zahtijeva svijest svakog istinoljubiva čovjeka jer želimo da Republika Hrvatska kroči u budućnost na istini i pravičnosti, jer je vrijeme da okončaju poslijejugoslavenske provokacije i podjele u našem društvu, pa da se hrvatska država razvija i jača bez povijesnog opterećenja, jer samo tako možemo regenerirati i društveno i politički etičnu državu.

To od nas traži i slobodni svijet (Europska unija), to smo dužni našoj djeci, poslijeratnoj generaciji i svim hrvatskim generacijama koje će doći! Zato potičemo i molimo sve ljude dobre volje u domovini i iseljeništvu ako znaju o zločinima nad hrvatskim civilima ili razoružanom vojskom, da se oslobode straha koji su trpjeli više od 45 godina, jer nema više ni Ozne ni Udbe ni oduzimanja putovnica, neka svoja saznanja pribilježe, potkrijepe činjenicama i svjedočanstvima te prijave na svoju podružnicu MUP-a ili DORH-u, konzularnom predstavništvu (ako žive u inozemstvu) .

Dr. Ivan Radić, Glavni odbor Hrvatske uzdanice, Zagreb