Treća eksplozija u nuklearki, stanovnici Tokija u panici napuštaju grad

Velika eksplozija se dogodila u utorak u reaktoru 2 nuklearke Fukushima 1, oštećenoj potresom i tsunamijem na sjeveroistoku Japana, objavile su vlada te tvrtka koja upravlja elektranom, a novinska agencija Kyodo je prenijela da je izmjerena povišena razina zračenja.

Vladin glasnogovornik Yukio Edano rekao je da »postoji moguće oštećenje u rashladnom krugu«, donjem dijelu zaštitnog spremnika koji služi za hlađenje reaktora i kontrolu tlaka unutar tog spremnika.

Ovo je prva dojava o oštećenju spremnika reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima 1, koja je bila pogođena nizom problema otkako su potres i tsunami pogodili sjeveroistočni Japan.

Eksplozije su se dogodile i na druga dva reaktora u istoj nuklearnoj elektrani, u subotu te u ponedjeljak. U ta dva slučaja uzrok je bio akumuliani vodik i bila je oštećena ili uništena vanjska zgrada reaktora no nije bilo oštećenja unutrašnjih postrojenja, objavila je vlada.

Japanski premijer Naoto Kan rekao je da zračenje raste oko nuklearne elektrane Fukushima u kojoj su od subote izbile tri eksplozije izazvane potresom i tsunamijem i u televizijskom obraćanju pozvao stanovnike u krugu od 30 kilometara da ostanu u svojim domovima.

Kako prenose strane agencije, nakon objave da je došlo do nove eksplozije i da raste radioaktivnosti u oko nuklearne elektrane Fukushima sjeverno od japanskog glavnoga grada Tokija, dio stanovnika u strahu je počeo napuštati grad, a drugi su pohrlili gomilati zalihe hrane i druge robe.