Izetbegović u New Yorku, Komšić bolestan, a Radmanović ignorira skup

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otputovao je u New York, gdje će u srijedu sudjelovati na konferenciji “Amerika na raskrsnici – Daytonski mirovni sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća”. Njegovi kolege u Predsjedništvu, predsjedavajući Nebojša Radmanović i član Predsjedništva Željko Komšić nisu otputovali na New Yorku. Konferencija će se održat u srijedu na Sveučilištu u New Yorku u organizaciji zaklade “Clinton Global Initiative”, a na njoj će, među ostalim, sudjelovati bivši američki predsjednik Bill Clinton te hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Komšić na konferenciju ne putuje zbog bolesti, a što se tiče Radmanovićeva izostanka, banjalučke “Nezavisne novine” pišu kako je u Predsjedništvo BiH poziv stigao tek prije 15 dana, tako da nije bilo vremena za pravovremeno planiranje i organiziranje posjeta. List tvrdi da su su neki dužnosnici u BiH poziv dobili još prije dva mjeseca.

Ovo je, prema “Nezavisnim novinama” jedan razlog što Radmanović ne putuje u New York. “Drugi razlog je pitanje svrsishodnosti putovanja tri člana Predsjedništva putuju dvosatnu ili trosatnu raspravu u New Yorku. “oliko to košta? Kakvi su rezultati rasprave u nevladinoj organizaciji u vezi s jednim globalnim pitanjem gdje je segment i BiH?”, pita (se) Radmanović.

Konferencija će imati dva panela. Prvi panel, istog naziva kao i konferencija, bavit će se analitičkom procjenom toga što je donio Daytonski sporazum i koje je rezultate tada postigla američka vanjska politika, dok će drugi panel, pod nazivom “Petnaest godina kasnije: ohrabrivanje gospodarskog razvitka i integracija s Europom”, biti posvećen budućnosti regije – njezinoj stabilnosti i prosperitetu.

Među 400 sudionika, na konferenciji će sudjelovati i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, bivši američki veleposlasnik u RH Peter Galbraith, bivši vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu Wesley Clark, nekadašnji savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Sandy Berger i drugi američki diplomati koji su aktivno oblikovali američku politiku prema nekadašnjoj SFRJ i jugoistoku Europe.

Kao moderatorica pojavit će se ratna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour. Sadašnja američka administracija na konferenciju šalje zamjenika državne tajnice Jamesa Steinberga, a od europskih dužnosnika, na konferenciji će sudjelovati visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Daytonski sporazum potpisan je u prosincu u Parizu, nakon pregovora koje je u zračnoj bazi Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, s predsjednicima Franjom Tuđmanom, Alijom Izetbegovićem i Slobodanom Miloševićem vodio Richard Holbrooke. Na jednodnevnoj konferenciji će se posebna počast odati upravo Holbrookeu, nekadašnjem posebnom izaslaniku Billa Clintona i “arhitektu Daytona” koji je preminuo 13. prosinca 2010.