Orban: Hrvatska će u travnju dobiti datum završetka pregovora s EU-om

Hrvatska će u travnju dobiti datum završetka pristupnih pregovora s EU-om, izjavio jeu Zagrebu mađarski premijer Viktor Orban, javlja Hrvatska televizija.

“Ožujak bi trebao biti mjesec uspjeha, a u travnju bi trebali dobiti datum završetka pregovora. Ako to ne učinimo sad, pristupanje će se prolongirati”, rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor.

Hrvatska premijerka rekla je da je ohrabrena sastankom s Orbanom, premijerom zemlje koja predsjeda EU-om do kraja lipnja, te je izrazila uvjerenje da će sav posao završiti na vrijeme, osobito onaj vezan uz poglavlja pravosuđe i temeljna prava i tržišno natjecanje.

Najavila je da će vlada do kraja tjedna poslati Europskoj komisiji izvješće vezano uz sva mjerila u poglavlju pravosuđe., a očekuje i pozitivno mišljenje EK-a o planu restrukturiranja brodogradilišta.

Cilj je završiti pregovore do kraja mađarskog predsjedanja. To je povijesni, strateški i simboličan cilj koji želimo ostvariti u godini obilježavanja 20. obljetnice neovisnosti, istaknula je Kosor.

Dvoje premijera razgovaralo je o gospodarskoj, osobito energetskoj te turističkoj suradnji, a na novinarski upit dotakli su se i nedavnog neuspjelog pokušaja MOL-a da stekne većinski vlasnički udio u Ini.