Nakon 68 dana, prvi rudari napokon izvučeni na površinu

U Čileu spasilačke ekipe izvukle su na površinu prve od 33 rudara koji se nalaze zatočeni pod zemljom već više od dva mjeseca. Prvi od zatrpanih rudara koji je uz pomoć metalne kapsule Feniks izvučen bio je trideset jednogodišnji Florencio Avalos, a do izvlačenje je došlo nešto iza ponoći po lokalnom vremenu.

Noseći tamne naočale, kako bi zaštitio oči nakon deset tjedana života u tmini, Avalos se izgrlio s članovima obitelji i čileanskim predsjednikom Sebastianom Pinerom koji se nalazi na lokaciji.

Ista kapsula koristi se za spašavanje preostalih rudara koji će na površinu biti izvlačeni jedan po jedan. Očekuje se da će njihovo spašavanje trajati dva dana. Cijelu operaciju uživo prenosi čileanska televizija, a u čileanskoj pustinji gdje se rudnik nalazi okupilo se preko tisuću novinara.

Četvrti spašeni rudar je Carlos Solis, jedini Bolivijac među Čileancima. Njegova sudbina zbližila je dvije zemlje, duboko podijeljene od Pacifičkog rata na prijelazu 19. i 20. stoljeća, kada je Čile oduzeo Boliviji izlaz na more, koji ona i danas potražuje.

Prije početka operacije pripadnik spasilačke ekipe Manuel Gonzales spušten je u rudarsko okno kako bi pomogao da se izvuku rudari. Svim rudarima bit će na licu mjesta pružena medicinska pomoć.