Japan pogodio razoran potres i 10-metarski tsunami

Potres koji je u petak magnitudom od 8,9 pogodio sjeveroistočnu obalu Japana izazvao je 10 metara visoki tsunami koji je rušio sve pred sobom, uključujući kuće, automobile i gospodarske zgrade na imanjima, a pre informacije su govorile o 44 poginule osobe, no taj se broj iz sata u sat povećava.

Japanska novinska agencija Kyodoobjavila se da je broj poginulih u potresu i tsunamiju, prema navodima policije, povećao se na 184. Međutim, policija u gradu Sendaiju, odvojeno od tih izjava, rekla je kako je samo na tamošnjoj plaži pronađeno između 200 i 300 tijela. Kyodo News procjenjuje da je sveukupno u Japanu poginulo više od 1000 ljudi.

Japanska meteorološka agencija je izvijestila da je epicentar potresa, najjačeg u zadnjih 140 godina, bio u oceanu na dubini od desetak kilometara, 125 km od istočne japanske obale.

Upozorenje na opasnost od tsunamija objavljeno je za cijelu zapadnu obalu SAD-a te za sve zemlje Tihog oceana, uključujući Australiju i Čile. Valovi tsunamija stigli su do Kurilskih otoka i Sahalina, zbog čega su ruske vlasti evakuirale 11.000 ljudi, prenose agencije.

Izvješća iz jednomolijunskog grada Sendaia govore da je tsunami rušio i nosio sve pred sobom – kuće, automobile, drveće i električne stupove, a požari koji su buknuli uslijed potresa plamte na niz lokacija. Također je prijavljen i požar u zgradi turbine nuklearke Onagawa u pokrajini Miyagi. Premijer Naoto Kan izjavio je da nije došlo do istjecanja radijacije. Nekoliko zračnih luka, uključujući i tokijski aerodrom Narita, zatvoreno je, a željeznički promet je također stao.

Japanski ministar industrije Banri Kaieda rekao je za japanske agencije da je moguće da je došlo do slabog radioaktivnog curenja u nuklearnoj centrali pokrajine Fukushima. Kyodo News prenosi kako su se japanske vlasti spremale pustiti radioaktivnu paru kako bi pao pritisak koji je porastao u reaktoru nuklearne centrale br. 1 u Fukushimi. Tada je rečeno da pritisak raste unutar jednog reaktora.

Iako je prvo objavljeno da je voda za hlađenje nuklearnog postrojenja pala na zabrinjavajuću razinu, tada je ipak rečeno kako je stanje u zoni dozvoljenog maksimalnog opterećenja.

Snažni potres u Japanu rezultirao je naglim padom vrijednosti dionica u toj zemlji, a očekuje se da će ova prirodna katastrofa imati dugoročne posljedice na treću najveću svjetsku ekonomiju. Ekonomist Nouriel Roubini, kojem se pripisuje da je prognozirao nedavni krah financijskog tržišta, rekao je da je potres najgora stvar koja se mogla dogoditi Japanu u najgore vrijeme jer ta zemlja već neko vrijeme ulaže napore za jačanje ekonomskog rast uz istodobno rezanje državnog proračuna i vladinog duga.