Lijanović šokirao Lagumžiju inzistirajući na mjestu ministra financija

Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, od koalicijskih partnera ultimativno traži da njegova stranka dobije Ministarstvo financija Federacije BiHpišu “Nezavisne novine”, pozivajući se na izvor blizak strankama potpisnicama Platforme. Isti izvor navodi da je Lijanovićev ultimatum šokirao Zlatka Lagumdžiju, Sulejmana Tihića i Zvonka Jurišića.

Lagumdžija i Tihić, ali i Jurišić, kako objašnjava izvor, ne žele da taj resor preuzme Lijanović, jer on na to ministarsko mjesto ne može polagati pravo, što najbolje pokazuje i broj osvojenih glasova, odnosno mandata u Zastupničkom domu federalnog parlamenta.

U Zastupničkom domu federalnog parlamenta od stranaka potpisnica Platforme najviše mandata ima SDP – 28, SDA ima sa 23, NSRB pet mandata, a HSP je zajedno s izbornim koalicijskim partnerom, HDZ-om 1990, osvojio pet zastupničkih mjesta, od čega su dva pripala HSP-u.

Što se tiče ostalih stranaka, raspored mjesta u Zatupničkom domu je ovakav: HDZ BiH ih ima 12, Stranka za BiH devet, a po jedno A-SDA, SNSD i DNZ.