Veleposlanstvo SAD-a: Presuda nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata

Sjedinjene Američke Države podupiru i poštuju rad Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kao međunarodno priznatog pravnog tijela, koje je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, radi procesuiranja ratnih zločina povezanih s ratovima u bivšoj Jugoslaviji, te uvažava njegove znatne napore u donošenju ove prvostupanjske presude, navodi se u izjavi američkog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, koja je uslijedila nakon objavljene haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

U priopćenju dalje stoji: “Svjesni smo da su rane još uvijek svježe i da ova presuda može potaknuti različite emotivne reakcije. Suosjećamo sa stradalnicima rata i njihovim obiteljima, te odajemo poštovanje njihovoj žrtvi. Nadamo se da će svi imati na umu važnost okrenutosti prema budućnosti i očuvanja duha tolerancije i pomirenja koji je bio temelj napretka tijekom posljednjih petnaest godina i koji je jamac da se takav tragični rat više nikada ne dogodi.

Čuli smo da je obrana već najavila žalbu, te se postupak time nastavlja. Pozivamo na poštivanje procesa do donošenja konačne presude.

Odluka suda ni na koji način neće utjecati na bliske, izvanredne odnose između Sjedinjenih Država i Hrvatske. 7. travnja 1992. godine, Sjedinjene Države priznale su Hrvatsku kao neovisnu i suverenu zemlju, te eksplicitno priznale predratne republičke granice kao međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda također je svojom rezolucijom iz 1993. godine priznalo teritorijalnu cjelovitost Hrvatske.

Prema tome, presuda u ovom predmetu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata. Hrvatska je imala legitimno pravo obraniti svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost. Osim toga, ICTY istražuje pojedinačne slučajeve. Njegove odluke ne predstavljaju opće povijesne ocjene pravednosti ili nepravednosti ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Nadamo se da će u ovom teškom trenutku hrvatski narod, koji cijeni svoju borbu i žrtvu, s vjerom gledati u budućnost kao ponosan, neovisan i demokratski narod.”