Kardinal Puljić primio zamjenika američkog veleposlanika u Hrvatskoj

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić jučer je, u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, primio zamjenika američkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Hoyta Briana Yeea i političkog dužnosnika američkog veleposlanstva u Sarajevu Stevena Gillena.

Yee se prisjetio ratnih dana provedenih u glavnom gradu Bosne i Hercegovine te se zanimao za trenutno stanje i proces izgradnje ratom razorene zemlje.

Kardinal Puljić ga je ukratko upoznao sa stanjem Katoličke Crkve u BiH iznoseći mu statističke podatke prije rata i sada. Posebno je ukazao na drastično smanjenje broja katolika na području Banjolučke biskupije i Vrhbosanske nadbiskupije ističući da o pravima hrvatskog naroda uvelike ovisi i perspektiva katolika u Bosni i Hercegovini jer su katolici najvećim dijelom Hrvati.

Osvrćući se na Daytonski sporazum i njegovu provedbu, kardinal Puljić je ukazao na poteškoće u ostvarenju jednakih prava. Gosp. Yee se složio da, bez pomoći međunarodne zajednice, neće biti moguće mijenjati sadašnji ustav u BiH. Kardinal Puljić je naglasio da u BiH međunarodna zajednica polaže ispit, koliko joj je stalo do jednakih prava u ovoj zemlji.

Zahvaljujući za susret, Yee je istaknuo da je tijekom rata cijenio stavove kardinala Puljića pa je smatrao važnim i u ovom vremenu čuti njegovo viđenje sadašnje stvarnosti u BiH. [kta/d.t.]