Mjera za 'dopustivo hrvatstvo'

Kolumnist “Večernjeg lista” Milan Ivkošić objavio je u “Obzoru”, subotnjem prilogu toga lista, zanimljiv osvrt na gostovanje predsjednika HKD “Napredak” Franje Topića u HTV-ovoj emisiji “Lica nacije”. Ivkošićevu kolumnu prenosimo u cijelosti:

“Prirodan” stav o sudbini Hrvata u Bosni i Hercegovini ima predsjednik slavnog “Napretka” dr. Franjo Topić, svećenik i teolog. Sinoć je u HTV-ovim “Licima nacije” prvo iznio nepregledan niz statističkih podataka o kultumoj djelatnosti Hrvata u BiH, o velikom broju hrvatskih škola i sveučilišta te medija. Uz zaključak kako su oni u toj zemlji sretan narod poručuje – ako, unatoč toj sreći, ima onih koji žele otići, neka odu, ljudi su se uvijek selili.

Izjava, koja miriše i na genocid, kao da je izrečena iz usta najokorjelijeg islamskoga fundamentalista u BiH! Topić već godinama tako govori, štoviše, ističe kako su Hrvati u BiH u boljem položaju od Srba i Muslimana, jer su bogatiji. Odavno je primijećeno da su takvi stavovi posljedica njegove slizanosti s federalnom vlašću, u kojoj ne preza ni od nezakonitih postupaka.

Prije nekoliko mjeseci predsjednik mostarske podružnice “Napretka” Miroslav Palameta javno se obratio Topiću sa zahtjevom da podnese ostavku, među ostalim “zbog brutalne politizacije naše udruge” usmjerene “isključivo na stranu one politike koja je naš narod skupo stajala sve ove godine” te nevjerojatnog “infiltriranja cijelog niza članova SDP-a u sami središnji odbor Napretka čime ste direktno prekršili Statut.”

Statut zabranjuje članstvo djelatnim političarima u udruzi, a, vjerovali ili ne, članica Glavnog odbora SDP-a Lidija Korać je i članica Upravnog odbora “Napretka”. Kako je prema Statutu zadatak udruge “jačanje hrvatske nacionalne svijesti”, jedan se komentator pita kako se u djelovanju Topića i Koraćeve ta odredba ostvaruje, pogotovo zato što oboje podupiru Komšića.

Topić i ne krije sluganstvo prema bošnjačkoj federalnoj vlasti te je postao slavan po izjavi kako je on “mjera dopustivog hrvatstva”. U toj podjeli hrvatstva na dopustivo i nedopustivo dopustivim će smatrati da Hrvate otvoreno nagovara na selidbu iz BiH. Ne bi bio toliko zanimljiv da nije predsjednik udruge koja je najizrazitiji simbol borbe za nacionalna i socijalna prava Hrvata u BiH u posljednjih sto godina (minus vrijeme komunizma u kojem je bio zabranjen). Na isti način na koji je Sanader bio programiran da s pomoću izrazito nacionalne stranke, HDZ-a, razara hrvatsko nacionalno biće, programiran je i Topić da u udruzi koja je sinonim hrvatstva u BiH to hrvatstvo razara.

Proziran način na koji to čini uz pomoć bošnjačke vlasti i pogotovo SDP-a u BiH isti je kao i način na koji se Hrvatima u toj državi uskraćuju prava tako da Bošnjaci izabiru “njihova” člana Predsjedništva Željka Komšića.

Sramota!