Kinezi koriste recesiju za gospodarski prodor u SAD

Kineski dopredsjednik Wang Qishan i skoro stotinu kineskih trgovinskih i privrednih dužnosnika sastaju se ovog tjedna sa svojim američkim kolegama u Washingtonu. Kineske tvrtke povećavaju svoja ulaganja u Sjedinjenim Državama, a to nije po volji nekih američkih političara i radnika. S druge strane neki od njih, poput guvernera savezne države Indijane, žele da se ta ulaganja povećaju.

Prošlog mjeseca, guverner savezne države Indiane Mitch Daniels posjetio je Kinu da bi potaknuo kineske kompanije da investiraju u njegovoj državi te povećaju uvoz iz Indiane. Prihodi države Indiane ovise ponajviše od industrijske proizvodnje, no skoro deset posto njenih stanovnika je neuposleno. Na kraju njegova posjeta nekoliko kineskih tvrtki je obećalo otvoriti ili proširiti svoje pogone u Indiani.

Mitch Roob čelnik je ureda za ekonomski razvoj Indiane: “Iz Kine smo se vratili s preko 20 ozbiljnih projekata za Indijanu, zbog čega smo svi jako zadovoljni. Od zdravstva, preko osiguranja, auto-industrije, akumulatora, pa do namještaja i poljoprivrede. Kina pruža veliku priliku za državu s tako snažnom ekonomijom kao sto je Indiana”.

Prema nedavnoj anketi medjunarodne konzultantske tvrtke KPGM, provedenoj medju 150 kineskih direktora, oko polovica njih navodi da planira u sljedeće tri godine ulagati u Sjedinjenim Državama. Tijekom prošle godine kineske su tvrtke investirale 42 milijarde i 600 milijuna dolara u kupovinu tvrtki u inozemstvu. Neuspješni pokusaj kineske naftne tvrtke da kupi američku kompaniju Unocal 2005. Zbog nacionalne sigurnosti stvorio je sumnju da ce kineske tvrtke ikad kupiti neku veliku američku kompaniju. Medjutim, poslovni analitičari tvrde da su kineske tvrtke poboljšale svoje poslovanje i sad iskorištavaju recesiju u Americi.

U Listopadu tvrtka CNOOC investirala je milijardu dolara u naftna polja u Teksasu, a kineska najveća banka ICBC kupila je malu brokersku tvrtku u New Yorku. U srpnju, jedna je kineska tvrtka kupila podružnicu General Motorsa, kompaniju Nexteer Automotive, za 450 milijuna dolara.

Nexteer je drugi najveći poslodavac u gradu Saginawu u saveznoj državi Michigan, gdje je stopa neuposlenosti preko 11 posto. Neki uposlenici Nexteera zabrinuti su da ce s novim vlasnicima oni izgubiti svoja radna mjesta, ako se pogoni prebace u Kinu. Neki nisu zadovoljni sto je firma sad pod kineskom kontrolom. Medjutim, tvrtka je od promjene vlasništva otvorila preko 100 radnih mjesta.

Takodjer ove godine četvrta po veličini kineska celicana Anshan Iron and Steel namjeravala je ući u zajedničko ulaganje s američkom tvrtkom Steel Development Corporation u saveznoj državi Mississippi. To bi bilo prvo kinesko ulaganje u tom sektoru u Sjedinjenim Državama. Medjutim, neki zakonodavci i druge celicane u Sjedinjenim Državama usprotivile su se tom ugovoru, tvrdeći da bi kineska firma mogla dobiti poticajna sredstva od lokalnih vlasti. Američki Kongres mora odobriti bilo koji ugovor koji bi se mogao odraziti na nacionalnu sigurnost.

Derek Scissors, visi suradnik Zaklade Heritage ovdje u Washingtonu smatra neke od argumenata protiv tih ulaganja apsurdnim te tvrdi da ce kineske investicije biti korisne za obje države: “Zahvaljujući njima američka radna mjesta ostaju ovdje. Za Kinu je korisno da ima pristup američkim prirodnim bogatstvima. Sjedinjene Države raspolažu s obilnim količinama svih vrstama sirovina, osim nafte, koje su Kine jako potrebne. Razumljivo je da Kina želi ulagati ovdje, i iskreno rečeno, zašto im ne bi dopustili da nam plate za nasa prirodna bogatstva?”

Medjutim neki američki poslovni čelnici i političari prigovaraju Kini za ograničavanje sirenja američkih tvrtki u Kinu. Američki ministar trgovine Gary Locke tvrdi da ce o tom problemu biti govora na nadolazećem sastanku američkih i kineskih trgovinskih čelnika u Washingtonu: “Želimo vidjeti veci stupanj reciprociteta od strane naših partnera u Kini i jacu predanost doktrini otvorenog trzista, na sto se sve Kina vec obvezala prilikom pristupa Svjetskoj trgovinskoj organizaciji”

I dok mnoge američke savezne države bilježe visku stopu neuposlenosti i zaduženosti, guverneri Kalifornije i Minnesote su takodjer nedavno u promidžbene svrhe posjetili Kinu, a dužnosnici Indijane planiraju za početak sljedeće godine još jedan posjet. [Glas Amerike]