Zbog slučaja Divjak Dodik opet najavio otcjepljenje RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je ponovo zaprijetio otcjepljenjem toga entiteta od Bosne i Hercegovine, navodeći kao razlog nezadovoljstvo potporom što su je vlasti BiH pružile umirovljenom generalu Armije BiH Jovanu Divjaku.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci Dodik je optužio člana predsjedništva BiH Željka Komšića i ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja za samovolju zbog njihova odlaska u Beč i angažiranja kod austrijskih vlasti da se generala Divjaka pusti iz ekstradicijskog pritvora. Kazao je kako takvi postupci državnih dužnosnika u korist osumnjičenih za ratne zločine vrijeđaju bosanske Srbe.

“U takvoj Bosni i Hercegovini mi ne želimo biti. Možemo prihvatiti daytonsku BiH, ako neće, disolucija BiH će biti neminovna stvar. Bošnjaci okrivljuju Srbe za ovo i ono, a uporno traže da živimo s njima. Možda bi bilo dobro da ih trajno oslobodimo bilo kakvog našeg prisusutva u BiH. Jednog dana natjerat će nas da odemo, ali odnijet ćemo sa sobom i RS”, rekao je Dodik, te dodao da bi to bilo najbolje za sve. Kazao je kako je uvjeren da će se to jednoga dana i dogoditi te kako će se svim silama zalagati da se to i dogodi kada se steknu potrebni uvjeti.

Dodik je poručio kako očekuje da policija RS uhiti “svakoga tko je optužen i proslijedi ga organima Srbije na procesuiranje“. “Ja to tražim od policije i tražim da naprave poseban plan za takvu akciju. Tražit ću od parlamenta RS da to sve institucionalizujemo kroz zaključke Narodne skupštine”, rekao je Dodik.

Stvara se percepcija da su samo Srbi odgovorni za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini, rekao je Dodik te istaknuo nezadovoljstvo radom Tužiteljstva i Suda BiH, za kojeg je rekao da je “instrumentaliziran i politički motiviran”.

“Za nas su Divjak, Dudaković, Ganić, Delić, ratni zločinci i njih treba procesuirati, osuditi za ratne zločine”, rekao je Dodik.

Zbog “slučaja Divjak” oštro je napao i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koji se kod sutrijskih vlasti također zauzeo za generala uhićenog u Beču 3. ožujka po srbijanskoj tjeralici.

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić reagirao je na Dodikove optužbe izjavom kako će Inzko kontaktirati koga i kada on želi. “Visoki predstavnik je također uvjeren da će austrijsko pravosuđe postupati sukladno zakonima a ne na temelju medijskih izjava”, kazao je Brkić.