Ljubićev prijedlog za formiranje vlasti na razini BiH

Na današnjem konzultativnom sastanku čelnika parlamentarnih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH predsjednik HDZ 1990 dr. Božo Ljubić je iznio prijedlog na koji bi trebalo formirati parlamentarnu većinu.

O tome što taj prijedlog sadžii, HDZ 1990 priopćava: Predsjednik Ljubić je sa žaljenjem ustvrdio da još nema dogovora te izrazio stajalište HDZ 1990 da je očigledno da se zapravo ne radi samo o provedbi izbornih rezultata već da je na djelu sukob dva koncepta ustroja države: jednog, centralizirane, unitarne države s dominacijom većine, i, drugog, koncepta konsocijacije, odnosno, BiH kao složene višenacionalne države, tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Braneći izborni narodni legitimitet u uspostavi vlasti, mi Hrvati branimo svoju konstitutivnost, branimo naše pravo na BiH i u toj obrani ni jedan napor ni jedna žrtva nije prevelika i nije suvišna, naglasio je predsjednik Ljubić. On je još jednom ponovio stajalište da funkcionalna vlast u BiH mora biti utemeljena na sljedećim principima:

1. da ima ukupni kapacitet donijeti ustavnu reformu;
2. da uključuje većinski izborni legitimitet svakoga konstitutivnoga naroda i
3. da parlamentarne većine na svim razinama formiranja vlasti od države, preko entiteta do županija budu maksimalno kompatibilne s obzirom na mnoštvo podijeljenih nadležnosti između raznih razina vlasti.

Predsjednik Ljubić je iznio i konkretan prijedlog sudionicima sastanka da, s obzirom da još uvijek nema dogovora, da svi prihvate model da one stranke, odnosno onaj blok koji ostvari većinu u nacionalnim klubovima Doma naroda Federacije BiH i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH budu odlučujući čimbenik u predlaganju odnosno izboru izvršne vlasti FBiH i države BiH, stoji u priopćenju HDZ-a 1990.