Merkel podržava uspostavu hrvatske teritorijalne jedinice u BiH?

Hrvatske stranke izlobirale su kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Hrvati dobiju posebnu izbornu jedinicu koja bi zahvatila i dio teritorija Republike Srpske, objavio je dnevnik “Press RS”.

Pozivajući se na dobro obavještene izvore diplomatske izvore u Sarajevu, “Press” tvrdi da je njemačka kancelarka pripremila prijedlog paketa ustavnih promjena za BiH, među kojima je i ideja o formiranju posebne hrvatske izborne jedinice, koja bi obuhvatila i neke delove RS-a.

Prema njihovim tvrdnjama, hrvatske stranke uspele su kod Angele Merkel izlobirati da, u okviru pregovora koje ovih dana vodi sa svim vodećim stranka iz BiH, pokuša ishoditi ustavne promene koje bi dovele do radikalne promene izbornog sustava i poboljšanja pozicije Hrvata u BiH.

“Pressovi” izvori tvrde da se već ispipava puls za predlog formiranja treće izborne jedinice, kojom bi se izbjegla majorizacija Hrvata i spriječila mogućnost da bošnjački glasači izaberu hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Prema prvim saznanjima, taj plan, koji je navodno potekao iz hrvatskih stranaka, predviđa da granice takve izborne jedinice pređu međuentitetsku liniju i obuhvate i dobar dio Posavine!

Priča je objavljena dan uoči odlaska predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika u Berlin, na sastanak s Angelom Merke. U Dodikovoj stranci smatraju da je cijela priča o “zahvaćanju” teritorija RS u formiranju hrvatske izborne jedinice, zapravo podmetanje “sarajevske čaršije”. Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, tvrdi da taj predlog nije ideja hrvatskih stranaka, već bošnjačkih političkih krugova, koji žele da unijet zlu krv između srpskih i hrvatskih pregovarača.

Ivo Miro Jović, član Predsjedništva HDZ-a BiH, potvrdio je “Pressu” da ima “nekih prijedloga vezanih za formiranje treće izborne jedinice”, ali da je, s obzirom na to da su pregovori tek počeli, prerano govoriti o tome kako bi ona bila organizirana.

On objašnjava da je za Hrvate sadašnji izborni sustav više nego nepovoljan. “Ima raznih razmišljanja i prijedloga kako promeniti takvo stanje, uključujući i promjenu sustavaa izbornih jedinica. Međutim, bit će potreban kompromis i mnogo popuštanja sa sve tri strane da dođemo do dogovora”, izjavio je Jović za “Press RS”. [HRijec]