MMF: Hrvatska se oporavlja sporije nego druge zemlje regije

Zuzana Murgasova
Međunarodni monetarni fond prognozira da za Hrvatsku 2010. ostaje teška do kraja, a da bi 2011. mogla donijeti krhki oporavak. Zuzana Murgasova, voditeljica Misije MMF-a za Hrvatsku, kaže: “Oporavak Hrvatske zaostaje za onim što smo ranije anticipirali. Za 2010. očekujemo pad rasta BDP za 1,5 posto. Za 2011. rast od 1,6 posto. Prostor za oporavak je relativno skroman uspoređujemo li ga s jačinom pada koji se dogodio.”

Međunarodni monetarni fond smatra da je gospodarski rast u Hrvatskoj građen na slabim temeljima te da je dotok kapitala kreirao gospodarski rast, rast kredita i potrošnje, no povećao je i ranjivost gospodarstva i vanjski dug.

“Hrvatska se oporavlja sporije od većine zemalja u regiji i to zato što je hrvatska konkurentnost relativno slaba. 20 godina od početka tranzicije Hrvatska kasni za ostalim zemljama u privatizaciji, restrukturiranju tvrtki, kreiranju poduzetničke klime. Ipak, skori ulazak u Europsku uniju donosi velike mogućnosti”, kaže Zuzana Murgasova.

Na pitanje na koju se regiju misli gospođa Murgasova je odgovorila:“To je cijela regija koju nazivamo istočnom, srednje-istočnom i jugoistočnom Europom. Tu je svega nekoliko zemalja za koje se procjenjuje da će gospodarski rast biti u padu do kraja 2010.godine. Zato kažemo da je ekonomski oporavak Hrvatske sporiji nego u većini zemalja iz te regije.”

Hrvatska Vlada je, kažu u MMF-u, prilično rano naznačila probleme i krenula u reforme. No, MMF poručuje da se mora ustrajati u reformama, rezati socijalne beneficije i smanjivati vanjski dug. Korupcija, kao veliki društveni i ekonomski problem, odbija investicije, sve je veći problem i iznimno visok javni i vanjski dug.

Bez bolnih rezova u gospodarstvu Hrvatska će tapkati u mjestu – poruka je stručnjaka Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Glas Amerike