M. Tuđman ne želi odgovarati na Karadžićeva pitanja

Bivši ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslav Tuđman nije voljan dobrovoljno se odazvati pozivu haškog optuženika Radovana Karadžića koji ga želi ispitati o pošiljkama oružja što su 1994. godine iz Irana preko Hrvatske navodno stizale Bošnjacima, piše riječki “Novi list”.

“Ne postoji ni jedan razlog za takav razgovor, jer se HIS u vrijeme dok sam mu ja bio na čelu nije bavio nikakvim pošiljkama oružja, niti ih je kontrolirao”, izjavio je Tuđman za “Novi list”, rekavši da je za to pitanje doznao iz medija.

No, hoće li Tuđmana ipak ispitati Karadžićeva obrana odlučit će sudsko vijeće, kao što je isto sudsko vijeće svojedobno obvezalo Hrvatsku da dostavi Karadžiću traženu dokumentaciju iz svojih arhiva, iako je Hrvatska prvotno na Karadžićev upit odgovorila da u njezinim arhivama traženih dokumenata nema.

Karadžić, međutim, točno zna što traži. Ratni zločinac od Zagreba traži podatke o dostavi oružja Armiji BiH preko zračne luke Pleso, kao i dokumente o prisutnosti američkih specijalaca i obavještajaca u BiH te o korištenju UNPROFOR-a, UN-ovih promatrača i međunarodnih humanitarnih organizacija za naoružavanje Bošnjaka.

Karadžić pritom iz Haaga poručuje da je “sin pokojnog hrvatskog predsjednika” kao šef hrvatske obavještajne službe za vrijeme rata u BiH “detaljno obaviješten o krijumčarenju oružja Bošnjacima u BiH preko Hrvatske”.