The Guardian: Svjetske banke spasila je – mafija

Globalni financijski sustav u nedavnoj krizi je opstao zahvaljujući gotovom novcu organiziranog kriminala, piše londonski “The Guardian”.

Vodeće svjetske banke, kojima je očajnički bila potrebna gotovina, posegnule su za novcem mafije, pa je veći dio od nevjerojatnih 352 milijarde dolara profita od trgovine drogom tokom vremena uključen u globalni ekonomski sustav, a prljavi novac je na taj način opran.

Iako sve ovo zvuči nevjerojatno, nastavlja list, to je još krajem prošle godine priznao šef agencije Ujedinjenih naroda za borbu protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala (UNODC).

Golemi dio globalne ekonomije, po nekim proračunima čak petina, otpada na organizirani kriminal – trgovinu oružjem, drogom i ljudima.

Britanski pisac John le Carre, koga je novinar “Guardiana” posjetio u njegovoj kući u Hampsteadu, u sjeverozapadnom Londonu, ističe da nije pristalica teorija zavjere, ali da usprkos tome smatra kako se spomenuti podaci namjerno ne šire u javnost i dodaje da je ta neman sada tako velika da je više niko neće moći savladati.

Autor komentara u “Guardianu” citira Balzacovu misao da iza svakog velikog bogatstva leži neki veliki zločin i zaključuje da vlade diljem svijeta moraju pronaći političku volju da se obračunaju s velikim zločincima, a ne samo s malim.