Većina Amerikanaca protivi se islamskom centru i džamiji u New Yorku

Većina Amerikanaca kaže da planirani muslimanski centar i džamija ne bi trebali biti izgrađeni u donjem dijelu Manhattana, a njihova glavna primjedba je da se radi o osjetljivoj lokaciji, mjestu u blizini kojeg su prije devet godina islamski teroristi srušili nebodere blizance Svjetskog trgovinskog centra pri čemu su ubijene tisuće Amerikanaca. To je glavna poruka nove ankete koju su zajednički proveli televizija ABC i Washington Post.

Dvije trećine anketiranih, piše Washington Post, protive se realizaciji predloženog projekta. Od tog broja čak 82 posto njih kaže da imaju takav stav zbog lokacije, a 14 posto ih vjeruje da muslimanski centar i džamija ne bi trebali biti izgrađeni nigdje u zemlji.

Zanimljivo je da se gradnji muslimanskog centra protivi 83 posto republikanaca, 65 posto neovisnih birača te 53 posto demokrata.
Nova anketa pokazuje i da se povećava broj Amerikanaca koji vide islam u negativnom svjetlu; 49 posto ima negativno mišljenje o islamu nasuprot 37 posto Amerikanaca koji tu vjeru vide pozitivno.

Kako ističe Washington Post radi se o najvećem negativnom raspoloženju Amerikanaca prema islamu još od listopada 2001. godine, dakle mjesec dana nakon terorističkog napada. Dodajmo ovome da gotovo jedna trećina Amerikanaca vjeruje da islam potiče na nasilje i tu gotovo nije bilo promjene u odnosu na protekle godine. Neznatna većina ipak smatra islam mirnom vjerom, piše Washington Post.

New York Times javlja da je jedan savezni prizivni sud, uz duboku unutarnju podjelu, odbacio tužbu protiv Središnje obavještajne agencije zbog CIA-jine prakse hvatanja osumnjičenih terorista te njihovog prebacivanja u druge zemlje u zatvor i na ispitivanje. Ovakva presuda, donesena omjerom sudačkih glasova od šest prema pet, predstavlja veliku pobjedu za administraciju predsjednika Obame, piše New York Times.

Prizivni sud tako je poništio prijašnju presudu u tužbi koju je Američka udruga za građanske slobode (ACLU), u ime pet bivših zatvorenika, pokrenula protiv kompanije Jeppsen Dataplan, sestrinske tvrtke Boeinga, koju se smatra odgovornom za organiziranje letova s zarobljenim teroristima. Sudac Raymond Fisher opisao je slučaj kao “bolni sukob između ljudskih prava i nacionalne sigurnosti”. Američka udruga za građanske slobode najavila je žalbu.

Izvor: Glas Amerike