Merkel i Sarkozy pozivaju na stvaranje 'istinske euro-vlade'

Njemačka i Francuska pozivaju na osnivanje izvršnog tijela koje bi upravljalo ekonomijama 17 država euro-zone. Dvije najveće europske ekonomije smatraju da bi do sredine sljedeće godine sve zemlje koje koriste euro trebale usvojiti zakone koji nalažu obavezno uravnoteženje državnog proračuna.

Nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u Parizu da Njemačka i Francuska žele da se osnuje ‘istinska europska vlada’ koja bi imala glavnu riječ na ekonomskom planu. U njoj bi, prema ovoj zamisli, bili čelnici 17 država koje koriste euro, na čelu bi joj – barem na početku – bio aktualni predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy, a nova bi se međudržavna vlada sastajala najmanje dva puta godišnje.

Inače, danas su objavljeni podaci koji govore o usporavanju gospodarskog rasta u zemljama koje koriste euro. U drugom poslovnom kvartalu, ekonomije euro-zone imale su rast od samo 0.2 posto – za razliku od prvog kvartala kada je rast bio 0,8 posto. Rast u Njemačkoj bio je u razdoblju od travnja do srpnja samo 0,1 posto.

Oliver Roth iz banke Close Brothers Seydler, koja ima sjedište u Frankfurtu, kaže da to nije dobra vijest: “Manji nacionalni proizvod probudio je zabrinutost da bi ekonomska kriza mogla nastupiti u jeku aktualne dužničke krize”.

Jedno od predloženih rješenja je izdavanje takozvanih euro-obveznica koje bi jamčile da će dug biti vraćen, a prodavale bi se na burzama. Njihovu isplatu investitorima jamčila bi cijela euro-zona, a ne pojedine, zadužene države. Njemačka se međutim protivi toj ideji.

Kako javlja londonska dopisnica Glasa Amerike Saleh Hennessy, Oliver Roth smatra da je Njemačka u pravu. “Nadam se da će kancelarka Merkel ostati uporna u svom protivljenju euro-obveznicama. One bi kratkoročno možda stabilizirale burze, ali na duži rok, samo bi im štetile” – izjavio je Oliver Roth.

Velike ekonomije euro-zone, pogotovo Njemačka, već su financijski pomogle najzaduženijim, manjim članicama – Grčkoj, Irskoj i Portugalu. Neki se pribojavaju da Italija i Španjolska, dvije od većih europskih ekonomija, kreću pravcem Grčke. Uz to, postoji zabrinutost u vezi s francuskim državnim financijama. Analitičari se pribojavaju da se dužnička kriza, koja je počela na marginama euro-zone, seli u njezino središte.

Jedan od najvećih svjetskih investitora, George Soros, smatra da će euro biti spašen tek ako se uvedu značajne promjene. On je u intervjuu za BBC izjavio da smatra da su euro-obveznice pravo rješenje: “Euro mora profunkcionirati. Da bi se to dogodilo, vrlo zadužene zemlje poput Španjolske i Italije moraju refinancirati svoj nacionalni dug po razumnoj kamatnoj stopi. To je najbolje učiniti uz pomoć euro-obveznica.”

Izvor: Glas Amerike