Na prvom Opuzen film festivalu prikazat će se 77 filmova

Na prvom Opuzen film festivalu, koji će se održati od 20. do 27. kolovoza, bit će prikazano 77 dugometražnih i kratkometražnih domaćih i stranih filmova, među kojima je i nekoliko nagrađenih filmova na festivalu u Cannesu.

Uz iznimna strana filmska ostvarenja, koja nisu dio visokobudžetne produkcije ali su osvojili brojne nagrade na međunarodnim festivalima, publika će vidjeti i 11 hrvatskih filmskih ostvarenja, navode u priopćenju organizatori koji naglašavaju da su festival organizirali nezadovoljni i ogorčeni činjenicom da u gradu odumire filmska kultura a da do najbližeg kina moraju ići čak i 70 kilometara.

Među brojnim naslovima, organizator izdvaja film “Četiri lica”, dobitnika posebne nagrade žirija na Canneskom filmskom festivalu 2010. i nagrade kritike na Motovun Film Festivalu te “Provjerenu kopiju”, film za koji je Juliette Binoche nagrađena za najbolju glumicu na posljednjem Canneskom festivalu. Tu je i “Čovjek koji vrišti”, dobitnik nagrade žirija na Canneskom filmskom festivalu 2010.

Još mnoga iznimna filmska ostvarenja očekuju publiku u programima dugometražnog igranog filma, dokumentarnog filma i Europske kratke kritike, a u čast 50 godina od nastanka “Surogata” prikazat će se i taj višestruko nagrađivani animirani film Dušana Vukotića.

U suradnji s danskim veleposlanstvom u Zagrebu, predstavit će se filmovi danskog velikana Larsa von Triera i to naslovima “Europa”, “Lomeći valove”, “Ples u tami”, “Dogville”, “Manderlay” i “Antikrist”.

U popratnom filmskom programu predstavit će se tri europske zemlje – Španjolska, Francuska i Njemačka.

Ovogodišnji festival donosi i radionicu koja uključuje razvitak ideje, pisanje scenarija, pretprodukciju, snimanje i postprodukciju kratkih filmova koji će biti prikazani zadnji dan festivala.