Svjedočenje o logorima u Drvaru: Logoraši premlaćivani do smrti

Na suđenju za zločine počinjene u Drvaru nekadašnji zatočenik logora Kamenica kazao je da je tokom zatočeništva “imao sreću” što je samo jednom dobio batine. Mile Mioković, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, rekao je da su ga pripadnici Vojske Republike Srpske zarobili u studenom 1994. godine te da je u logoru Kamenica u Drvaru bio zatočen sedam mjeseci u teškim uvjetima. “Tu spavaš, tu jedeš, tu vršiš nuždu, tu čovjek umire…”, rekao je svjedok.

Tužiteljstvo BiH tereti Ratka Dronjka da je kao zapovjednik odnosno upravnik u logoru Kamenica i zatvoru u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru sudjelovao u mučenjima, ubojstvima i drugim nečovječnim djelima prema zarobljenicima nesrpske nacionalnosti.

Mioković je ispričao da je po dolasku u Kamenicu prošao kroz špalir “srpskih vojnika koji su bili zatočeni u logoru”, koji su ga tukli drvenim palicama, pa se od udaraca u glavu onesvijestio. Po njegovim riječima, zatvorenici su svakodnevno izvođeni na premlaćivanje, te su dvojica od batina preminula.

“Marijan Nikšić je izveden je za Novu godinu, sutradan smo ga našli mrtvog. Rekao je: Ako još jednom budem izveden, neću preživjeti”, prisjetio se Mioković.

Na ovom ročištu iskaz je dao i svjedok Muharem Beganović, koji je, kako je rekao, u logor Kamenica doveden u kolovozu 1992. godine. “Izvođeni smo vani i stražari su nas tjerali da pjevamo četničke pjesme, a onaj tko dirigira dobije par udaraca. Morao sam ući u pseću kućicu i lajati, a morali smo i travu da pasemo“, rekao je Beganović.

Svjedok je rekao da je bio očevidac kada su dvojica stražara Kemala Šepića izvela iz samice te još nekoliko ljudi, koji se, kako je rekao, više nisu vratili u logor. “Gledao sam iz WC-a i prepoznao sam ga. Izgledao je mlitavo, nije imao uha. Odvedeni su kombijem, a poslije smo čuli da su u neku rupu zakopani”, kazao je svjedok, koji je iz logora izašao u studenom 1992. godine.

Oba svjedoka su rekla kako su čuli da je Dronjak bio upravitelj u Kamenici. Na kraju ročišta Džemila Begović, tužiteljica Tužiteljstva BiH, zatražila je da se optuženom produži pritvor, navodeći da su razlozi za to “ostali nepromijenjeni”, dok je Dronjkova obrana predložila ukidanje pritvora. Dronjak se u pritvoru nalazi od siječnja 2010. godine zbog bojazni da će utjecati na svjedoke.

Sud će odluku o produženju pritvora donijeti naknadno, a nastavak suđenja je zakazan za 17. veljače, javlja BIRN – Justice Report.