Milanović o američkim helikopterima: “Mi ne možemo kupovati drugo, nego zapadno. Dobro je i skupo”

Foto: Marko Beljan / Ured predsjednika RH

Predsednik Zoran Milanović prisustvovao je, u vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici, preuzimanju dvaju helikoptera UH-60M Black Hawk koji su donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj, objavio je Ured predsjednika.

Nove američke helikoptere Black Hawk predsjednik Milanović smatra “dobrom investicijom, darom i zalogom buduće suradnje”, dodajući kako “s Amerikancima imamo dokazano dobru vojnu suradnju”.

“Mi ne možemo kupovati drugo, nego zapadno. Dobro je i skupo, cijena novog helikoptera je 30 milijuna dolara”, rekao je predsjednik Milanović.

Na svečanosti je i zapovjednik Specijalnih snaga za Europu OS Sjedinjenih Američkih Država general bojnik David H. Tabor poručio kako preuzimanje helikoptera UH-60M Black Hawk odražava blisku povezanost Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

“Hvala vam na vodstvu i služenju. Bez vaše predanosti i posvećenosti našoj zajedničkoj obrani, danas ne bismo bili ovdje. Želim zahvaliti svim prisutnim uvaženim gostima na svemu što ste učinili, ne samo za svoju ponosnu zemlju, već i za NATO”, poručio je general bojnik Tabor istaknuvši kako NATO nije samo vojni savez već i savez zajedničkih vrijednosti.

Za Republiku Hrvatsku je rekao da je s pravom stekla reputaciju predanog i sposobnog saveznika u NATO-u. “Naši vojnici služili su rame uz rame od Afganistana do Kosova, a mi smo bili duboko impresionirani profesionalnošću, sposobnošću i predanošću vaših muškaraca i žena u uniformi. Ponosni smo što vas možemo zvati saveznikom. Znamo da možemo računati na Hrvatsku, a Hrvatska može računati na Sjedinjene Američke Države”, rekao je zapovjednik Specijalnih snaga za Europu istaknuvši kako će uvođenje helikoptera Black Hawk dodatno ojačati sposobnosti Oružanih snaga RH, ali biti i zajedničko ulaganje u našu zajedničku sigurnost.

Izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska, osim helikoptera, nabavlja i američka borbena vozila Bradley, te kazao kako je to “još jedna važna investicija u hrvatsku i našu kolektivnu obranu”. Za obrambenu suradnju između Sjedinjenih Država i Hrvatske rekao je da ostaje okosnica odnosa dviju država, kojima je u zajedničkom interesu i da Hrvatska ostane snažan saveznik SAD-a i NATO-a u Europi te regionalni lider.

“Iznimno smo zahvalni na podršci koju ste nam pružali tijekom mnogo godina. Još jednom, hvala vam i ponosni smo što vas imamo kao saveznika”, zaključio je zapovjednik Specijalnih snaga za Europu OS Sjedinjenih Američkih Država general bojnik David H. Tabor.

U ime Republike Hrvatske helikoptere je preuzeo zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec koji je istaknuo kao su svi nazočni piloti na preuzimanju helikoptera živi svjedoci povijesti koja je započela 2014. godine.

“Prije skoro osam godina Republika Hrvatska započela je napore u cilju modernizacije i opremanja Ratnog zrakoplovstva sa zapadnim višenamjenskim helikopterima. Neposredno nakon prvog sukoba u Ukrajini”, rekao je brigadni general Križanec istaknuvši kako je tada donesena odluka o nužnosti zamjene flote helikoptera koji su bili glavni oslonac helikopterskih sposobnosti Ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

“Jedan od prvih izbora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je helikopter Black Hawk, a stav o tom izboru bio je pozitivan i u nadređenim ustrojstvenim cjelinama. Nije bila velika mudrost vjerovati u izbor helikoptera koji je provjeren u borbi, koji je proizveden za vojne zadaće i pred kojim je još dugi vijek uporabe”, rekao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dodavši kako je proces od iskazivanja prve namjere do isporuke helikoptera bio je dug i tražio ustrajnost.

Pojasnio je kako u tom procesu nije nedostajalo nerazumijevanja jer su prvo morali naučiti jezik i razumjeti načela na kojima se temelji nabava vojne opreme od Sjedinjenih Američkih Država.

“Nisu bile točne pretpostavke da kada kupujemo helikopter dobivamo i dva motora. Nisu bile točne pretpostavke da helikopteri dolaze sa sjedalima i pojasevima za putnike, a kamoli s dvije radne stanice. Najteže je bilo vratiti se kući s vrlo kratkim i razumljivim izvješćima, izvijestiti svoje nadređene i prenijeti samo ono najbitnije, kako bismo svi danas ovdje mogli biti nazočni i svjedočiti prijemu helikoptera s hrvatskim oznakama na trupu”, zaključio je svoje obraćanje brigadni general Križanec te je, osim Vladi Sjedinjenih Američkih Država, zahvalio svima koji su bili dio tima koji je proveo proces nabave, koji su danas dio zajedničkog hrvatsko-američkog tima i nastavljaju s potporom Ratnom zrakoplovstvu.

Na svečanosti su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić i brojni drugi vojni dužnosnici.

Nakon svečanosti preuzimanja helikoptera, Predsjednik Republike razgledao je helikoptere UH-60M Black Hawk.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Republike kontraadmiral Predrag Stipanović, stoji u objavi Ureda predsjednika.