Preminuo legendarni fotograf Ćiril Ćiro Raič

Nakon duge i teške bolesti noćas je u Mostaru preminuo legendarni fotograf Ćiril Ćiro Raič. Tijekom više od pola stoljeća duge karijere Ćiro je napravio više od 200.000 fotografija i svojim ”aparatićem” ovjekovječio je cijeli hercegovački kraj.

Ćiril Ćiro Raić rođen je 3.rujna 1936.godine u selu Strgonice, općina Konjic. Osnovnu školu završio je u Ostrošcu. Nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanje , 1952. odlazi u Mostar i učlanjuje se u Fotoklub ‘Salko Šestić’.

Fotografski je obrt učio i izučio u Fotocentru u tome gradu . Kako je bio talentiran fotograf , već u trećoj godini obrta vodio je jednu od fotografskih radnji toga centra .Završivši obrt 1955.godine postaje fotograf u službi Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru.

Zvanje majstora umjetničke fotografije stekao je 1975.godine od kada je i postao članom Udruženja primjenjenih umjetnika BiH i bivše Jugoslavije.

U svojoj dugoj karijeri fotografa umjetnika izlagao je na oko 250 skupnih i na 61 samostalnoj izložbi. Također je priredio i 196 tematskih samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. [bljesak.info]